Po stopách těchto památek se vydáme nejen na Blanensku, ale také v dalších okresech. „V dnešním díle se vypravíme za kříži a kameny až na Šumpersko. Do obcí Zvole, Rajec, Dubicko, Police a Úsov," přiblížil další zajímavé putování za kamennými památkami Přibyl.

Do obce Zvole se stavil cestou na oslavu padesátin jednoho ze svých známých. A pátrání po křížovém kameni nebylo právě jednoduché. „Někteří místní o kříži nic nevěděli. Další nás posílali ke kamenům nejasného původu, ale žádný nám neseděl s obrázkem, který jsme drželi v ruce. Kámen jsme nakonec našli až na třetí pokus na betonovém podstavci v místním parčíku," vrátil se ve vzpomínkách na pátrání muž z Ráječka.

Kniha Kamenné kříže Čech a Moravy popisuje tamní křížový kámen jako torzo kříže z maletínského pískovce. Na přední straně je zahloubená kresba kříže.

Další smírčí kříž našel Přibyl s manželkou v nedaleké vesnici Rajec. „Trochu nám neseděl popis z knihy, kde se uvádělo číslo domu, u kterého máme hledat. Nakonec jsme se dostali o sto padesát metrů dál. Za krásného počasí kříž fotíme a spokojeni odjíždíme," dodal. Kamenný kříž má na přední straně zaoblenou kresbu meče. Podle dobových pramenů byl dvakrát přemístěn. Od roku 1969 stojí na návsi poblíž zvoničky.

Třetí kříž, respektive jeho torzo, si Přibyl vyfotil v obci Dubicko na Šumpersku. Kamenná památka stojí na návsi vedle pomníku padlých. I čtvrtá kamenná památka byla značně poškozená. Nachází se v další obci na Šumpersku, ve vesnici Police. Kamenný kříž je zazděný do obvodové zdi tamního hřbitova. Na dříku má vyryt nástroj podobný noži nebo dýce bez záštity. „Leje jako z konve. Hledáme kostel, kde je kamenný kříž zazděn do opěrné zdi hřbitova. Fotíme za pořádného lijáku a pokračujeme opět dál," přiblížil pátrání po památce turista z Ráječka.

Hledání kamenných památek na Šumpersku zakončuje Přibyl s manželkou v obci Úsov. Tam mají stát dva kameny. První nacházejí výletníci na nádvoří zámku vedle kočárovny. „Prosím kolemjdoucího pána, aby mě vyfotil, stále prší. Po vyfotografování mě pán upozorňuje, že mám na objektivu na čočce kapku vody. Když mi ji ukazuje, natočí můj kompakt tak šikovně, že je tam kapek rázem pět," usmál se Přibyl.

Historické prameny uvádí, že se kříž dříve nacházel poblíž kostela sv. Jiljí v Úsově. Odtud byl v devadesátých letech přemístěn na nádvoří zámku.

Poté byl přesunut do ulice Školní, kde měl stát kříž u rohového domu. „Posílen předchozími úspěchy to považuji za brnkačku. Jenže nikde nic. Vylézám z auta, procházím ulici v dešti, ptám se lidí, projíždíme celou ulici autem, měním promoklé tričko, opět procházím většinu ulice, ale stále nic. Nakonec jsem se zeptal staršího pána a ten mi sdělil, že už loni se setkal s nějakým člověkem, který kříž také hledal, ale nenalezl. Akci vzdávám a odjíždíme," zakončil vyprávění muž.

Příště: Vranová Lhota (okres Svitavy), Jihlava (okres Jihlava), Lelekovice (okres Brno – venkov)

Zdroje: Kamenné kříže Čech a Moravy, www.smircikrize.cz