Za kamennými památkami se turista z Ráječka vydává do různých koutů republiky. „V dnešním díle se vypravíme do Kníniček, do Tišnova a také do obce Dolní Loučky v okrese Žďár nad Sázavou," přiblížil další putování Přibyl.

Do Kníniček vyrazil turista z Ráječka na bleskový výpad. Hledání kamenné památky nebylo složité. „Našli jsme pomník padlým vojákům a vedle v zídce je také smírčí kámen. Fotíme, v protější hospodě si dáváme kafe a po tomto krátkém výpadu za památkami smírčích křížů se vracíme domů," zavzpomínal na výpravu Přibyl.

Kniha Kamenné kříže Čech a Moravy popisuje kámen jako malou desku s reliéfem kříže, který má zahrocená ramena a hlavu. Pod pravým ramenem je obrys sekery nebo kladiva. Podle dobových pramenů stál původně u Kníniček na malém kopečku, kde mezi kamením stála též zděná boží muka. Nyní se nachází u cesty k přístavišti lodí, vedle pomníku padlým vojákům.

Další kámen si Přibyl vyfotografoval v Tišnově, kde už v minulosti pátral. „Do Tišnova jsme se vrátili po několika měsících, protože jsme nenalezli jeden z křížů zazděných v zídce podél silnice. K omylu došlo už tenkrát. Sice jsme zjistili, že kus zdi chybí a zrovna v ní byl onen kříž. Také jsme zjistili v okolí, že majitel kříž zachránil a někde existuje," řekl muž. A dodal, že už tenkrát se stačilo podívat ze silnice za zbořenou zídku a mohli kámen spatřit.

Jedná se o obdélníkový kámen. Na něm je reliéf kříže, jehož noha je nezvykle rozštěpená. Nápis na mramorové desce zasazené v obřadní síni radnice sděluje, že snad zde byl roku 1620 zabit tišnovský primátor Jiřík Mydlář, který se snažil zabránit polským kozákům v plenění.

Legenda vypráví o rejtarech hejtmana Lisowského. Při návratu do rodného Mazurska požadoval po městech a obcích výpalné. „Tehdejší tišnovský krčmář Cupák sešikoval odbojnou rotu záškodníků, která polským rejtarům působila značné ztráty. Na Štědrý den roku 1620 poslal Lisowský dva vojáky do lomnického zámku. Tito byli za Kukýrnou přepadeni právě Cupákovou bandou a jeden z rejtarů byl zabit. Nastala zlá odveta a mnoho tišnovských občanů, včetně primátora Jiříka Mydláře, bylo zabito, město bylo vydrancováno a vypáleno," uvádí v knize V závětří Květnice Bohuš Sedlák.

V Dolních Loučkách bylo hledání dalšího kamene pro Přibyla opět hračkou. „Stačilo najít kostel. Kámen je umístěný ve zdi právě kolem něj," řekl turista z Ráječka s tím, že jde o obdélníkový kámen z červeného pískovce s vysekaným řeckým křížem, po jehož pravé straně je reliéf sekery. Podle pověsti se na tomto místě zabil tesař při pádu z kostelní věže, kde opravoval střechu.

Zdroj: Kamenné kříže Čech a Moravy