Po stopách těchto památek se vydáme nejen na Blanensku, ale také v dalších okresech. „V dnešním díle se vypravíme za kříži a kameny na Blanensko do lokality mezi obce Milonice, Lažany a Újezd u Černé Hory. A také na Orlickoústecko do obce Dvořisko," popsal další výpravu Zdeněk Přibyl.

K jednomu z nejkrásnějších smírčích kamenů na Blanensku se turista z Ráječka vypravil již několikrát, ale vždy se vrátil s nepořízenou. Kámen totiž v členitém terénu nenašel. K památce ho nasměroval až blanenský keškař s přezdívkou chorda666. „Bez rady znalce místního terénu je najít kříž v lese velmi složité. Nakonec jsme se po několika marných pokusech dočkali," dodal muž.

Kniha Kamenné kříže Čech a Moravy popisuje kámen jako plochou kamennou desku s reliéfem latinského kříže s rozštěpenou patou. Pod rameny kříže jsou v kameni vytesány tři řádky latinského textu gotickou minuskulí. Pod nápisem jsou znaky soukenického řemesla. Postřihovačské nůžky a počesávací ruční rámeček se soukenickou štětkou. Na břevnu a kůlu tři hřeby Kristova umučení. „Z latinského nápisu vyplývá, že na tomto místě byl zavražděn Michael zvaný Keisser. Stalo se to v lese, který místní nazývali Brloh. Mezi obcemi Lažany, Újezd a Milonice," dodal Přibyl.

Další dvě kamenné památky si vyfotografoval na Orlickoústecku v obci Dvořisko. První z nich stál hned u silnice vedle cyklostezky. Asi dvě stě padesát metrů za posledním domem v obci ve směru na Choceň. „Na přední straně kříže byly vytesány dvě úsečky do tvaru kříže. Nad nimi byl ještě křížkový kříž," poznamenal turista z Ráječka.

Druhý z křížů stál nedaleko. A už toho z něj moc nezbylo. „Bylo to v podstatě takové torzo kříže s náznakem jednoho ramene. Ale historie těchto křížů je velmi zajímavá. Z dobových pramenů se totiž k tomuto místu dochovaly dvě legendy. Žádnou z uvedených příhod už dnes bohužel nelze spolehlivě doložit. V každém případě taková romantická pověst přidá těmto kamenným svědkům minulosti na již tak nezpochybnitelném kouzlu tajemné mystiky," řekl Přibyl.

Podle jedné pověsti kříže připomínají smutnou událost, kdy zde při vzájemné přestřelce zahynuli mladý myslivec a pytlák. Druhá verze je romantičtější. Podle ní se tu utkali v souboji dva mladí myslivci, kteří byli oba zamilovaní do téže dívky. Přestože byli velmi dobrými přáteli, dívky se žádný z nich nechtěl vzdát. „A tak když nerozhodl osud ani dívka, rozhodli se vyřešit celou záležitost ve stylu romantických soubojů. Odměřili v lese vzdálenost přibližně padesát metrů, přiložili pušky k líci a současně vystřelili. Bohužel pro ně byli oba vynikajícími střelci. Údajně přesně v místech, kde ležela jejich mrtvá těla, dnes stojí oba smírčí kříže," píše se na webu města Chocně.

Zdroje: Kamenné kříže Čech a Moravy, www.chocen-mesto.cz