Název je odvozen od velkomoravského knížete Rastislava. „Naši předchůdci spolek pojmenovali po knížeti, který roku 862 povolal z byzantské říše na Moravu Konstantina a Metoděje. Ti zde pak šířili křesťanskou víru a vzdělání," řekl dirigent a člen výboru sboru Jaroslav Martinásek.

Nyní má sbor okolo osmdesáti členů. „Někteří ještě studují, několik žen je na mateřské dovolené. Mezi členy počítáme také Slávčata. Je to taková přípravka na sborový zpěv. Slávčata však s námi vystupují jen při vánočním koncertě a při koncertech pro děti," popsal složení sboru Martinásek. Bez nejmladších členů má sbor zhruba padesát zpěváků.

OD DĚTÍ PO DŮCHODCE

Členství ve spolku je možné už od tří let. Současný nejstarší člen má o sedmdesát roků více. „Těší mě, že jsou mezi námi už i děti našich členů, že se tradice předává dál," sdělil dirigent.

To oceňuje i jedna z členek Irena Petrželová. „Jsem ráda součástí Rastislavu. Navíc mě těší, že zájem o zpěv přirozeně přechází na naše děti," popsala žena.Vánoční koncert Rastilavu v Brně. Zdroj: Richard Bouda

I přesto, že je sbor početný, novým členům se nebrání. „Nejlepší je, když nás zájemce kontaktuje telefonicky nebo e-mailem. Poté přijde na zkoušku, kde individuálně zazpívá hlasové cvičení s hlasovou poradkyní nebo se mnou," řekl Martinásek.

Uřídit tak velkou skupinu není jednoduché. „Samozřejmě že čím více lidí, tím více je nároků na organizaci. Myslím si ale, že zatím vše v pohodě zvládáme. Je to samozřejmě i o lidech. Za sebe můžu říct, že je úžasné pracovat s takovými lidmi, kteří ve sboru nyní jsou. Krom toho jsou to i výborní zpěváci a já je obdivuji, jak se dokáží vypořádat s krásnými, ale poměrně těžkými skladbami," pochválil své svěřence Martinásek.

Nejčastěji sbor zpívá klasickou hudbu, zaměřuje se na vokálně instrumentální díla. Jedním z jeho nejoblíbenějších autorů je Antonín Dvořák. „Já mám hodně ráda ještě třeba Bohuslava Martinů, Leoše Janáčka, Jiřího Pavlicu nebo Johannese Brahmse," řekla Petrželová.

Svým uměním Rastislav již několikrát oslnil i posluchače v zahraničí. „Nejdále jsme byli v Římě a ve Vaduzu v Lichtenštejnsku. Letos jsme koncertovali třeba v Německu," řekl Martinásek. Za velký úspěch však považují i vystoupení na Smetanově Litomyšli.

Na některých koncertech mohou posluchači vidět i prapor sboru, jehož autorem je Josef Mánes. Ten vypracoval pouze deset praporů a ten pro sbor Rastislav je jediným, který nenamaloval olejem. Motivy jsou na něm vyšity zlatými, stříbrnými a červenými nitěmi. Historický originál je uložen v Moravském zemském muzeu v Brně. Naposledy s ním sbor koncertoval v roce 1998, dnes používá repliku.

NÁROČNÁ DÍLA

Připravit se na koncert trvá Rastislavu klidně i několik měsíců. „Hodně záleží na rozsahu skladby. Třeba velmi obsáhlé oratorium Eliáš se nám podařilo nastudovat za tři měsíce, ale byl to šibeniční termín a členové studovali i doma pomocí internetových programů pro nácvik sboru," popsal Martinásek.

Na zkoušky se členové scházejí většinou jednou týdně v Blansku. „Snažíme se zkoušky dělat co nejintenzivnější, abychom nemuseli přidávat další navíc. Pokud nám to dovolují prostory a je to zrovna potřeba, zkoušíme hlasově odděleně, přičemž nám se studiem vypomáhá hlasová poradkyně Kateřina Šujanová a mladá naděje Dominik Pernica. Jakmile je dílo zkompletováno, zkouší se s korepetitorem Janem Králem," popsal dirigent.Při příležitosti 150. výročí svého založení Rastislav v Blansku představil dílo Carmina Burana. Zdroj: Tomáš Srnský

Součástí příprav na koncerty jsou i různá soustředění. „Na ně jezdíme klidně i několikrát do roka a vždycky se těšíme. Jsme spolu moc rádi a máme si co říct. Dříve jsme jezdili i dál, třeba do Luhačovic, ale v poslední době soustředění trávíme v rekreačním středisku Vyhlídka v Češkovicích u Blanska. Bývá díky tomu větší účast," přiznal Martinásek.

Už nyní má sbor koncerty zaplněný kalendář na další dva roky dopředu. „V příštím roce jedeme se čtyřmi různými programy do Německa. Zazpíváme třeba Mozartovu Velkou mši c moll nebo Pucciniho Messa di Gloria. Naši čeští fanoušci se mohou těšit na vánoční koncert v Blansku, koncert pro děti a také na veřejné generálky velkých děl," pozval všechny Martinásek.

MARKÉTA PULDOVÁ