Po stopách těchto památek se vydáme nejen na Blanensku, ale také v dalších okresech. „V dnešním díle se vypravíme za kříži a kameny do obcí Lažany a Crhov na Blanensku. Třetí zajímavé zastavení uděláme v obci Přísnotice na Brněnsku," popsal následující putování Přibyl.

V Lažanech na Blanensku měly stát tři kříže. První z kamenů se Přibilovi najít nepodařilo. Složité hledání v lese vzdal, protože místní mu nedokázali poradit, kde má pátrat. „Druhý smírčí kámen stál v zahradě jednoho z rodinných domků nedaleko tamního koupaliště. Bohužel jsme se nikomu nedozvonili, tak jsme si kámen vyfotografovali alespoň přes plot," uvedl muž.

Kniha Kamenné kříže Čech a Moravy popisuje kamennou desku jako plochý vápencový kámen s odlomeným levým rohem. Na přední straně má pozitivní reliéf klínového kříže s rozštěpenou nohou a hroty uvnitř. Třetí z křížů měl stát nedaleko. Jenže ho na konci osmdesátých let někdo ukradl.

Za dalšími kamennými památkami vyrazil Přibyl do obce Crhov na Olešnicku. „První kříž, ale spíš jeho kopie, stál u silnice směr Olešnice na nepřehledném místě. Rychle jsme udělali dvě fotky a jeli dál," zavzpomínal turista z Ráječka.

Druhý křížový kámen měl stát u tamní kapličky, kam ho místní odstěhovali od silnice v roce 2002. Podle informací na webu www.smircikrize.cz byl kámen na svém původním místě hojně navštěvován tamními lidmi. „Nosili k němu květiny, zvláště na svátek svatého Cyrila a Metoděje. Nakonec však bylo rozhodnuto kámen přemístit na náves a uchránit jej tak před možným odcizením. Krátce po této události postihla obec nebývalá povodeň. Náves byla zničena, silnice podemlety a odplaveny. Kámen zůstal povodní nedotčen. Několik týdnů po této lokální povodni přišla velká voda do Čech. Místní usedlíci tyto události připisují křížovému kameni," stojí na webu.

Při cyklistickém výletu na Brněnsku pátral Přibyl po smírčích křížích v Přízřenicích, v Opatovicích a Přísnoticích. První zastávka úspěch nepřinesla. „V Opatovicích měly stát dva kameny, ale nenašli jsme ani jeden. Nevzdali jsme to a vyrazili do Přísnotic. Tam už jsme uspěli," pousmál se muž.

Kříž měl stát na cestě z Přísnotic do Vranovic. Po delším hledání ho turista našel. Stál u mysliveckého posedu. Smírčí kříž se nachází v úzkém protáhlém remízu uprostřed pole. Čtyři sta metrů jižně od cyklostezky Brno Vídeň.

Podle Přísnotických se ke smírčímu kříži váže několik legend. „Jednu z nich popisuje kronikář L. Heinige v Pamětní knize Přísnotic z roku 1934. V roce 1663 na podzim vpadli z nenadání hordy Turků a Tatarů na Moravu přes Hustopeče, kde povraždili 200 lidí a 300 jich odvedli do otroctví.

Vpád Tatarů

5. září napadli náš kraj a téhož dne u Přísnotic zabili pana Kryštofa Krause z Grotky a dosud na prostředních pásech stojí pomník, který mu dala postaviti jeho manželka. Jest již hodně omšelý, ale dosud jest na něm znáti vyrytý nápis, který je psán ve starořečtině," píše se na webu obce.

Zdroje: Kamenné kříže Čech a Moravy, www.smircikrize.cz, www.prisnotice.cz