V Dudíně měl podle dostupných informací stát kamenný kříž u tamního rybníka. Asi půl kilometru od vesnice. „Přesto jsme se raději hned zeptali místních a jako už několikrát v minulosti se nám to vyplatilo. Narazili jsme totiž na paní se psem, která hned hlásila, že kříž už tam není. Ukázala nám ale dvůr na statku, kde jsme měli zazvonit a kříž si vyfotografovat," řekl Přibyl.

Výletníci popojeli autem a zvonili. Nic se nedělo a mezitím je došla paní se psem. „Nakonec nás pustila dovnitř. Dům totiž patřil její neteři. Kříž si fotíme a dozvídáme se, že paní patří také zmíněný rybník, kde kříž objevili při odbahňování," dodal Přibyl. Kniha Kamenné kříže Čech a Moravy popisuje kamennou památku jako kříž s vykrojenými rameny.

V další obci na Jihlavsku, Jiříně, pátral Přibyl po třech křížích. U prvního se zastavil před vjezdem do obce. Stál u silnice a byl dobře vidět. „Na ploché kamenné desce je vytesaný reliéf vyvýšeného kříže. Pod levým ramenem je šikmo položen úzký předmět, který snad zobrazuje meč nebo dýku. Jeho hrot směřuje do středu kříže. Stojí po levé straně silnice před mostkem přes Jiřínský potok u rozcestí mezi obcemi Výskytná a Ježená," stojí v knize.

Pátrání po druhém kříži bylo o poznání složitější. Měl být pod vodní propustí. „Propust jsme našli, voda tekla, všude bylo plno šutrů, ale ne ten pravý. Prošli jsme, co se dalo, a vzdali jsme to. Nakonec jsem ještě ze zoufalství popoběhl směrem ke křižovatce, ke které teče potok, abych se podíval ze stráně, jestli tady není další most. Slezu ze silnice a přesně trefa. Onou propustí na vodu je v literatuře myšlena malá roura pod silnicí, na odvod vody. Když jsem sešel ze silnice mezi stromy, natrefil jsem přímo na kámen s křížem, který jsme hledali. Neskutečná náhoda, protože už jsme to balili, že pojedeme domů," pousmál se při vzpomínce na pátrání po kříži turista z Ráječka.

Podle knihy Kamenné kříže Čech a Moravy se jedná o neupravený kamenný kvádr s hlubokou rytinou povýšeného kříže. Údajně má spojitost se šarvátkou Švédů s císařskými vojáky. Stojí u vodní propusti, pod silnicí do Výskytné nad Jihlavou, kde byli za třicetileté války pobiti Švédové.

Třetí kříž si už Přibyl v Jiříně nevyfotografoval. „Na jeho objevení jsme měli málo času, protože se už začalo stmívat. Měl stát někde dvě stě metrů za vesnicí. Projíždíme třemi silnicemi, co vedou z obce, ale nic. Ptáme se místních, ale také nic. Pak už je tma a zklamaně odjíždíme. Projeli jsme, co se dalo, ale díky alespoň za ty dva kousky," poznamenal muž.

Zdroj: Kamenné kříže Čech a Moravy