VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kozí sýry ze Šošůvky mají Spokojeného zákazníka

Šošůvka /TRADIČNÍ PODNIKY BLANENSKA/ - erstvý kozí sýr, tvaroh i mléko nabízí rodina Sedlákových z Šošůvky už řadu let. Letos na podzim k nim přidali ještě uzeniny. O tom, že jsou jejich výrobky oblíbené a kvalitní, svědčí i ocenění Spokojený zákazník. Farma dojných a kašmírských koz v Šošůvce jej získala letos, v Jihomoravském kraji byla jediným vítězem se zemědělsko-potravinářským zaměřením.

15.11.2011
SDÍLEJ:

Kozí farma v Šošůvce. Foto: Žaneta Ondroušková

„Vážíme si toho, protože nás vybrala porota složená ze zákazníků. Je to určitě ohodnocení naší práce a práce našich předků. Poslechli jsme totiž volání rodu a navázali na ně,“ vysvětluje spolumajitel farmy Jan Sedlák.

Rod Sedláků žije v Šošůvce a chová hospodářská zvířata už více jak dvě stě let. Tehdy se tam na konci osmnáctého století přestěhoval Matěj Sedlák z nedalekého Lipovce. Sedlákovi na začátku devatenáctého století navázali na práci rodu Kučerů, kteří žili v domě předtím. Když se vdova po Tomáši Kučerovi Kateřina provdala za Karla Sedláka, začali společně hospodařit v domě číslo 45, současném sídle farmy.

Po Karlu Sedlákovi se v domě vystřídalo několik pokolení a uběhly desítky let. V současnosti tam žije a hospodaří Jan a Eva Sedlákovi. „Celých dvě stě let na tomto místě žili zemědělci, kteří chovali hospodářská zvířata. S potravinářstvím to jako první spojila moje babička. V třicátých a čtyřicátých letech minulého století se pustila do produkce mléčných výrobků. Tenkrát pro ně jezdily prodavačky z Líšně. Tady to zkupovaly a pak prodaly na trhu v Brně. Babička tedy měla své stabilní zákazníky,“ vypráví čtyřiapadesátiletý Jan Sedlák, vystudovaný veterinář.

Vydrželo to do šedesátých let. „Babička s dědou pak vstoupili do jednotného zemědělského družstva. Patnáct let tu zemědělci chovali prasata. V devadesátých letech jsme začali s podnikáním my, spolu s rodiči,“ vzpomíná Sedlák, jehož otec zemřel před dvěma roky. Oficiálně je současnou majitelkou Eva Sedláková, s mužem však považují firmu za společnou.

Z trhů do obchodů

„Za těch dvacet let, kdy podnik funguje, se toho hodně změnilo. Začínali jsme s několika kozami, půdy bylo dvanáct hektarů. Postupně se stádo rozrůstalo a prostory zvětšovaly,“ vzpomíná Sedlák. Teď obhospodařují skoro čtyřicet hektarů půdy a stádo čítá na sto padesát kusů. „Když k tomu připočtu i mladé kozičky a kozly, je to dvě stě zvířat,“ uvádí Sedlák s tím, že veškeré krmivo pro zvířata Sedlákovi pěstují na své půdě.

Změnila se i cesta, jakou se jejich výrobky dostanou k zákazníkům. „Na začátku jsme prodávali mléka a sýr z domu, potom jsme se dostali do distribučních sítí. Teď dodáváme do sítě zdravých výživ, do sýráren a vináren. Také jezdíme na farmářské trhy a částečně prodáváme i přímo z farmy,“ popisuje Sedlák.

Zákazníci si od Sedláků kupují přírodní i ochucené čerstvé kozí sýry, brynzu, pasterované i kefírové mléko nebo kozí syrovátku. Důležitou součástí jejich produkce jsou tvarohové výrobky. „Nabízíme například Jinánek, což je tvarohový krém pro děti s různými příchutěmi,“ vysvětluje Sedlák. Na podzim začali i s výrobou uzenin. „Kozy, které nechceme použít na chov, odvážíme na jatka. V uzenářské výrobně v Rosicích z jejich masa dělají špičkové salámy a klobásy. Zatím je prodáváme z domu a mají úspěch,“ uvádí Sedlák.

Na farmě se soustředí na to, aby měly jejich výrobky punc regionálnosti. „Už na začátku jsme cítili potenciál Moravského krasu, v podobném přístupu pokračujeme i teď,“ říká Sedlák. Zemědělství, které provozují, se podle něj nedá označit za konvenční, ale zároveň není ani ekologické. „Snažíme se jednoduše chovat šetrně,“ říká.

Práce nad hlavu

S farmou manželům pomáhají i děti Jan a Vendula a jedna zaměstnankyně. „Manželka s dcerou a další pracovnicí se starají o mlékárnu, výrobu a balení sýra. Já a syn se věnujeme přímo zvířatům, dojení a půdě,“ říká Sedlák s tím, že přes sezónu mají na farmě práce nad hlavu. „Odpočineme si až po Vánocích, kdy na nás čeká několik měsíců volnějšího režimu,“ dodává.

ŽANETA ONDROUŠKOVÁ

15.11.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Dopravní nehoda, ilustrační foto.

Mladý motorkář zahynul při rizikovém předjíždění, je už osmnáctou obětí

Ilustrační foto.

Rok zuřící spor. Výstavbu nového domu brzdí odvolání, byty kvůli tomu zdraží

AKTUALIZOVÁNO

Paraglidista zemřel při pádu na pole. Záchranáři ho oživovali marně

Moravský Žižkov – Ačkoliv téměř čisté nebe nad Břeclavskem ve středu ozařovalo slunce, let pro jednoho z účastníků tamního evropského šampionátu v motorovém paraglidingu skončil smrtí. Prestižní akci konanou na letišti v Břeclavi poznamenala tragická nehoda.

Rekordní trénink kaskadérů v Brně: hoření holé kůže i pády z dvaceti metrů

Brno /VIDEO/ - Dva nové české rekordy padly o víkendu v Brně. O jejich překonání se postarali filmoví kaskadéři, kteří ve městě trénovali hoření na holé kůži a pády z výšky.

Zraněného policistu, který se vyboural s hybridním BMW, propustili z nemocnice

Brno - Do domácí péče již lékaři propustili policistu, který utrpěl vážná zranění při nehodě luxusního policejního auta. Jako spolujezdce přitom vezl zástupce šéfa hradního protokolu Vladimíra Kruliše. Pro Deník Rovnost to ve středu potvrdil mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára. Sportovní auto sjelo s osádkou do příkopu letos v květnu v brněnských Chrlicích.

Tragické prázdniny. Na silnicích zemřelo už 17 lidí, může za to vedro i opravy

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ - Auto slisované projíždějícím vlakem nebo rozmlácená auta v příkopě. I takové jsou výsledky tragických dopravních nehod, při nichž umírali lidé. Počet mrtvých od začátku prázdnin na jihomoravských silnicích je už teď vyšší než v předchozích letech za celé léto. Při nehodách zemřelo od začátku července na jižní Moravě sedmnáct lidí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení