Po stopách těchto památek se vydáme nejen na Blanensku, ale také v dalších okresech. „V dnešním díle se vypravíme za kříži a kameny na Třebíčsko a Žďársko," popsal další putování Přibyl.

V obci Pyšel na Třebíčsku si chtěl turista z Ráječka vyfotografovat dva křížové kameny. Poté, co se zeptal místních a ti ho nasměrovali kolem hřbitova na polní cestu. „Po více než kilometru jízdy už jsme to chtěli vzdát. Situace začala být zoufalá a v místech, kde už jsme hledali plochu na otočení naší stařičké ojeté Felicie, jsme kříž objevili přímo u cesty. Další kámen jsme bohužel nenašli, i když jsme prošli a projeli pěkný kus lesa."

Podle knížky Kamenné kříže Čech a Moravy je zmíněný kámen z drsné žuly. Na něm je vysoký reliéf perličkového kříže. Připomíná vraždu novomanželů odmítnutým milencem.

Deska na zahradě

Za dalšími čtyřmi kamennými památkami se Přibyl vypravil na Žďársko. První z nich se nachází v obci Věcov. „Ve Věcově oslovujeme paní na obecním úřadě. Vysvětluje nám, že je to hned vedle, asi 100 metrů nalevo. Nacházíme dům a zarostlou zahradu. Kámen je sotva vidět. Dovolujeme si vstoupit na zahradu a protrháváme trávu kvůli fotografii. Majitelka prý nedávno zemřela a zahrada byla zpustlá," zavzpomínal na pátrání muž.

Kniha Kamenné kříže Čech a Moravy popisuje památku jako desku z ušlechtilého vápence. Dříve byla součástí rychty, nyní je zazděná v kolně. Vpředu má nízký reliéf kříže. V levém dolním poli je bojová sekera, někdy popisovaná jako halapartna.

Plochu vyplňuje nápis v přepisu přibližně tohoto znění: „Letha 1621 w patek pred bozym narozenim Waclaw Rycnowsky z Launiowicz nekdy aurzednik pana Gimramowskeho na tomto mistie od Polakuw ukrutnie zamordowan gest pa bu geho geho dussi racz k swate slawie przigat amen."

Další kámen si Přibyl prohlédl v Jimramově v tamní lokalitě Benátky. Jednalo se o nahoře poškozený plochý kámen s výrazným reliéfem latinského kříže. Pod rameny jsou zachovány zbytky gotického nápisu.

Vražda v lese

Ve Vojtěchově narazil na dva kameny. První z nich připomíná vraždu Petra Chrásty pytlákem. K ní došlo ve druhé polovině šestnáctého století. Vysoký vápencový kámen má zkosené horní rohy. Je na něm vystouplý reliéf latinského kříže. Přední plocha křížového kamene je vyplněna osmi řádky lomeného písma, které v přepisu přinášejí toto svědectví: „Leta pane 1569 tu nedeli po sv. Vaclave zabit je tu to Petr syn Chrasty z Albrechtic od Jana myslivce Perštejnského Buh milostiv racz byti dussi jeho." V pravém dolním poli je vyryta kontura pušky.

Druhý kříž našel turista z Ráječka až po dlouhém hledání. „Nakonec jsme zazvonili u hájovny. Vylezl pan hajný jako vystřižený z pohádky a za chvíli jsme měli jasno. Kámen nacházíme na polní cestě na levé straně směrem od Vojtěchova, asi dvě stě metrů před hájovnou. Je umístěn ve stráni a leží na plocho zasazený v zemi, takže pokud bude zarostlý trávou, pravděpodobně bude k nenalezení.

Vlastně jsme kolem něj projeli na kolech, když jsme jeli do lesa. Byl u cesty a zarostlý trávou," řekl Přibyl.

Podle knihy Kamenné kříže Čech a Moravy se jedná o mramorový kámen. Na něm je vysekaný obrys latinského kříže, pod ním rozevřené nůžky a podle historických pramenů zde byla vyryta jehla s nití a náprstek. Jako Atributy krejčovského řemesla. Byl postaven jako vzpomínka na umučení krejčovského tovaryše, který byl za třicetileté války obviněn Švédy z vyzvědačství.

Příště: Velká Losenice (okres Žďár nad Sázavou), Sázava (okres Žďár nad Sázavou)

Zdroje: Kamenné kříže Čech a Moravy, www.smircikrize.cz