Po stopách těchto památek se vydáme nejen na Blanensku, ale také v okolních okresech. „V dnešním díle se vypravíme za kříži a kameny do okolních okresů Prostějov, Vyškov a zamíříme také na Kroměřížsko," uvedl další díl seriálu Přibyl.

Za dalším smírčím křížem vyrazil do Prostějova. Zpočátku nádherná euforie se později změnila v beznadějné hledání. „Nejprve v Prostějově procházíme náměstí, parčík, kolem kostela, ale stále nic. Ptáme se starších lidí, ukazujeme vytištěný barevný obrázek, na kterém je pozadí budovy, ale nikdo místo nepoznává," vzpomíná na pátrání.

Nakonec se vydal kříž hledat na hřbitov. „Projíždíme kus Prostějova a vystupujeme u hřbitova. Onu část budovy z obrázku nalézáme, ale kříž ne. Chodíme snad všemi směry, a stále nic. Zvoníme na hrobníka, nikdo neotevírá. Čas už nás tlačí, protože jedeme na dovolenou. Poslední pokus a konečně. Fotografie nás ale dokonale zmátla," dodal muž.

Na kříži je vyryt malý křížek. Původně stával u obce Kerhartice. Na nynější místo byl přenesen vdovou po zemřelém učiteli, který si kříž za svého života velmi oblíbil. Další smírčí kříž našel Přibyl v obci Olšany u Prostějova. Při cestě na dovolenou. Stojí u kostela naproti škole. Místní ho tam přenesli od jednoho z tamních domů.

Za třetí kamennou památkou se vydal do vesničky Rusava na Kroměřížsku, když jel na Vsetínsko za kamarády. „Kousek od silnice v kopci je kostel Povýšení sv. Kříže v Rusavě, v jehož zdi je zasazen hledaný kámen. Kamenná deska má téměř čtvercový tvar. Je tam vyrytý jetelový kříž. V každém poli je číslice, která skládá letopočet 1779," popsal kříž.

V obci Hoštice ve směru od Vyškova je pískovcová deska se zvětralým reliéfem kříže na okraji obce, kde se rozdvojuje silnice. Podle knihy Kamenné kříže Čech a Moravy stával v místě nazývaném Hon pod spravedlností mezi železniční tratí a polní cestou vedoucí k osamělé hrušce. Bývalo zde popraviště. „Na desce je vysekán krátký nůž," řekl Přibyl.

Příště: Manerov (Vyškov), Kunštát a Drásov (Brno-venkov)

Zdroje: Kamenné kříže Čech a Moravy, www.smircikrize.cz