Devatenáctiletá Monika Učňová z Valchova ovládá hru na několik hudebních nástrojů. Ve Střední pedagogické škole Boskovice, kde bude letos maturovat, hraje na kytaru, klavír a flétnu. A v boskovické základní umělecké škole navštěvuje hodiny trubky. „Hraji na ni již osm let. Přesvědčil mě k ní tehdy pan učitel Radovan Hlaváček, který mě učil hrát také na flétnu. Z dechových nástrojů mě trubka oslovila nejvíc. Má hezký zvuk a pro holku je netradiční, většinou na ni hrají kluci," usmívá se Učňová.

Tečka za studiem

Hraní se začala věnovat již ve čtvrté třídě na základní škole. Mladá multiinstrumentalistka přitom nepochází z muzikantské rodiny. „Rodiče nehrají, ale měli jsme doma flétnu, a tak mě na ni přihlásili. Hraní na ni mě bavilo, a tak jsem k ní postupně začala přidávat další hudební nástroje," popisuje Učňová.

Monika Učňová z Valchova miluje hru na trubku, ale také jízdu na kole.

Se svou nejmilejší trubkou boduje v soutěžích. Letos uspěla na těch sólových, které pořádaly základní umělecké školy. „V okresním kole v Letovicích jsem se stala vítězem všech trubek. V krajském kole v Brně jsem pak skončila druhá. Do celostátního kola jsem sice nepostoupila, ale byl to pro mě velký úspěch. A hezká tečka za mým studiem v základní umělecké i střední pedagogické škole. Například před třemi lety jsem v krajském kole skončila třetí," říká maturantka.

Zájemci ji mohou vidět vystupovat především v Boskovicích. Například v Zámeckém skleníku, sokolovně či evangelickém kostele. „Jsem členkou boskovického dechového orchestru a na konci června nás čeká velký koncert. Ještě předtím ale budu mít v květnu absolventský koncert. Na oba se již velmi těším," tvrdí hudebně nadaná studentka.

Monika Učňová z Valchova miluje hru na trubku, ale také jízdu na kole.

O své další budoucnosti má již jasnou představu. Chtěla by se dostat na pedagogickou fakultu do Brna nebo Olomouce. „Již jsem si podala přihlášky. Miluji děti, i střední školu jsem si vybrala právě kvůli nim. Proto doufám, že ve studiu budu moci pokračovat. Mým snem je stát se vychovatelkou ve školní družině," přibližuje Učňová.

Sen? Práce s dětmi

I nadále se také plánuje věnovat hudbě. „Kdykoliv budu mít příležitost, ráda si zahraji. Hudba je jedním z mých největších koníčků, dělá mi radost. Nechci se jí vzdát, byla by to škoda, když už jsem jí věnovala tolik času. Třeba se mi povede stát se členkou nějaké kapely," plánuje Učňová.

Přestože jsou její srdcovou záležitostí dechové nástroje, nejraději poslouchá popové skladby. „Oblíbeného zpěváka či kapelu ale nemám, ráda si poslechnu jakoukoliv rytmickou písničku," tvrdí mladá žena, která má také spoustu dalších zájmů. „Od malička ráda jezdím na kole. Když je venku hezky, ujedu i několik desítek kilometrů. Nejvíce se mi jich za jeden den povedlo zdolat sedmdesát. Při jízdě si výborně odpočinu a vyčistím si hlavu. Také zbožňuji zvířata, doma máme dva pejsky, se kterými chodím pravidelně na procházky. V zimě se věnuji lyžování," dodává Učňová.