Za kamennými památkami se turista z Ráječka vydává do různých koutů republiky. „V dnešním díle vyrazíme na Karlovarsko do obce Andělská Hora, do vesnice Lípa na Havlíčkobrodsku a do obce Hazlov v okrese Cheb," upřesnil putování Přibyl.

Do Andělské Hory se dostal při cestě na setkání Sdružení pro výzkum smírčích kamenů v Aši. Tam se na kříž ptal místních. „Nakonec jsem našel zahradu, kde byl kámen, který jsem hledal. Ukázalo se, že je to kopie původního kamene," řekl Zdeněk Přibyl.

Podle knihy Kamenné kříže Čech a Moravy se jedná o křížový kámen listového tvaru se znamením meče a letopočtem 1533. Vznikl jako kopie starého kamenného kříže. Autor skulptury pan Hrázský svým dílem připomíná popravu Adama z Vildštejna, která je popsána v místní kronice. Od roku 1994 stojí u zdi domu čp. 104.

V obci Lípa na Havlíčko-
brodsku hledal Přibyl další kámen v okolí jednoho tamního domu na náměstí. Kniha Kamenné kříže Čech a Moravy ho popisuje jako obdélníkovou pískovcovou desku. Na čelní straně má zahloubený obrys tlapatého kříže a pod pravým ramenem stejnou technikou obrys tesáku.

V obci Hazlov v okrese Cheb si turista z Ráječka vyfotografoval hned tři křížové kameny. „Byly to nádherné kameny," řekl Přibyl. První z nich měl reliéf řeckého kříže. Byl poškozený. Místní ho našli v minulosti přeražený u cesty ze Skalky u Hazlova ke Goethově skále. Opravili ho a dovezli do Hazlova. Druhá kamenná památka byla žulový kříž se zkrácenými rameny.

Třetí kříž měl na čele vysekaný obrys krátkého silného meče. Vpravo pak byl vysekaný trojúhelníkový předmět, který mohl být klínem.

Zdroj: Kamenné kříže Čech a Moravy