Budova patří Zemědělskému družstvu Sebranice. To ji pronajímá letovické společnosti Remat, která se zabývá výrobou topných pelet, ekobriket, výkupem a likvidací odpadu. „Jaké množství sena a slámy tam bylo uskladněno nevím. Budova je každopádně na odpis. Víc v tuto chvíli nevím," řekl člen představenstva sebranické zemědělské společnosti František Slezák.

Jednatel Rematu Josefem Procházka uvedl, že sklad letovická společnost využívala jen příležitostně. „Škodu ještě vyčíslenou nemáme. Vyšetřování není uzavřené. Podle mého to musel někdo zapálit. Od čeho by to jinak chytilo. Žádná funkční elektroinstalace tam nebyla ani světla. Vše bylo odpojené," poznamenal Procházka.

Na místě zasahovalo u požárního poplachu druhého stupně deset hasičských jednotek. Při požáru se nikdo nezranil. „Příčinu požáru vyšetřujeme. Škodu vyšetřovatel předběžně odhadnul na dva a půl milionu korun," řekl mluvčí jihomoravských hasičů Rostislav Zelený. Na Blanensku se letos zatím jedná o největší požár.

Když hasiči dorazili na místo, byla už část budovy v plamenech. „Odpojili ji od elektřiny a začali hasit. Kvůli značné spotřebě vody udělali v Sebranicích čerpací stanoviště, kde doplňovali prázdné cisterny," upřesnil mluvčí hasičů Rostislav Zelený.

Nakonec velitel zásahu rozhodl, že budovu nechají pod kontrolou vyhořet. „Začali jsme hasit, ale oheň se rozšířil rychle i do zbytku skladu. Byl plný balíků slámy. Žádná zvířata tam nebyla. Ani lidé. Slámu necháme vyhořet. Nic jiného se s tím nedalo dělat," řekl na místě v sobotu večer Blanenskému deníku Rovnost velitel zásahu hasičů Erik Hořínek.

Budova stojí na opuštěném místě v polích daleko od prvních domů a podle Hořínka nehrozilo, že by se oheň rozšířil dál do okolí. Požár stovek balíků slámy a sena však narušil její statiku, nosníky nevydržely žár a začala se propadat střecha. Sklad hořel celou noc ze soboty na neděli. Hasiči budou na místě ještě celou neděli a mají oheň pod kontrolou.

Několikametrové plameny přilákaly v sobotu ke spáleništi řadu lidí. I přespolních. „Je to něco strašného, takhle zblízka. Zajímalo by mě, jak to mohlo, chytnout. To přece nemohlo začít hořet samo od sebe, to musel někdo zapálit. Nebo že by to bylo třeba kvůli špatné elektrice? Každopádně sklad je podle mě určitě na zbourání," řekla jedna z přihlížejících žen.

Za posledních několik let se jedná už o druhý požár, který poškodil majetek sebranického zemědělského družstva. Před časem mu shořely dva traktory. Škoda byla přes dva miliony. „Příčina požáru byla tehdy uzavřená jako zkrat jednoho ze strojů. Vyteklo z něj palivu a pak začal hořet i další traktor. Balíky slámy ale od sebe jen tak hořet nezačnou. Uvidíme, jak dopadne vyšetřování. O příčině požáru skladu se dá teď jenom spekulovat," dodal Slezák.