Bývalý kravín využívali zemědělci z olešnické společnosti VSP Group už několik let jen jako sklad balíků slámy. Při požáru jich shořelo asi sto. Přibližně za třicet tisíc korun. Budovu kravína však plameny značně poškodily. Sousední seník se podařilo hasičům před plameny zachránit. „Podle mě nechá statik kravín zbourat. V tom případě odhaduji škodu na více než milion. Možná na dva. Těžko říct. Je to k vzteku. Nedávno jsme totiž nechali střechu kravína opravit. Stálo to přes sto tisíc," řekl na místě Blanenskému deníku Rovnost ředitel olešnické společnosti VSP Group Stanislav Doskočil.

Příčinu požáru zatím vyšetřují hasiči a policisté. Není totiž vyloučeno, že oheň v bývalém kravíně někdo zapálil. „Elektřina už je tady pár let odpojená. Od té to chytit nemohlo. Samovznícení je podle mého také málo pravděpodobné. Spíš to vypadá, že v kravíně někdo něco dělal s ohněm. V minulosti jsme už odtud vyháněli mládež a děti. Ale to jsou zatím jen domněnky. Každopádně kravín byl zamčený. Jak hořelo, museli jsme ulamovat zámky. Ale kdo chce, tak se dovnitř stejně nějak dostane. Každopádně si počkáme na závěr vyšetřování," řekl agronom olešnické společnosti Josef Kovář.

Kvůli velkému dýmu se nemohli hasiči dlouho dostat dovnitř kravína. A tak museli balíky slámy kropit okny a střechu budovy z výškové plošiny. „Neobešli jsme se bez dýchacích přístrojů, kouř byl příliš silný. Vznícené balíky slámy se v uzavřeném prostoru velmi těžko hasily. Bylo potřeba velké množství vody. Postupně se podařilo balíky z kravína vyvést ven a dohasit na poli," řekl k zásahu mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Kravín byl propojený také se seníkem. Ten požáru nakonec odolal. „Požáru seníku se podařilo zabránit," dodal Mikoška.

Podobně velký požár zaměstnal hasiče na Blanensku koncem dubna. Tehdy hořelo v lesích mezi Černovicemi, Hodonínem a Tasovicemi na Lysicku. V lokalitě Zněcko zasahovalo čtrnáct jednotek a asi osmdesát hasičů, kteří vyhlásili poplach druhého stupně. Na místo přiletěl i vrtulník, který však do akce nakonec nezasáhl. Za hodinu dostali hasiči plameny pod kontrolu. Požár zničil asi dva hektary lesa, který byl z větší části vykácený a připravený na výsadbu nových stromků.