Vybrat si firmu je nejjednodušší na internetu. Stačí zadat heslo úklid okres Blansko a objeví se desítky odkazů. Oslovené firmy však hlásí, že do Vánoc už mnoho nových zakázek nepřijmou. „Objednávky na vánoční úklidy jsme přijímali už v září, nejvíce v průběhu října. Teď už máme volných jen asi pět dní na menší jednorázové úklidy," sdělila Svatava Dvořáková, majitelka společnosti Svatavad v Boskovicích.

Podobnou situaci potvrzuje i firma Lady Help Blansko. „Teď už je volná kapacita jen v případě, že nenadále vypadne zakázka, ale to se nestává příliš často," uvedla ředitelka Kateřina Habinová.

Zájemci o úklid si mohou nechat vyčistit celý byt nebo zadat jen konkrétní práci. „Nechávám si vyčistit čalouněnou sedačku a koberce. Dřív jsem to zkoušela sama, ale nikdy jsem s výsledkem nebyla úplně spokojená. Firma na to má speciální stroje i prostředky a to je na vyčištění vidět," prozradila Dagmar Odehnalová ze Skalice.

Mezi nejžádanější práce teď patří mytí oken, radiátorů a právě čištění koberců a čalounění. „Velký zájem je také o parní čištění obkladů koupelen, dlažby nebo žaluzií," doplnila Dvořáková.

Ceny jsou stanovené převážně hodinovou sazbou, v některých případech od myté plochy, a odrážejí, zda jde o úklid pravidelný nebo jednorázový. „Od metru čtverečního účtujeme jen čištění koberce, jde o standardní činnost, kde nás mnoho nepříjemných překvapení nečeká. U mytí ledničky už je to jiné. Když ji klient myje pravidelně, naší hospodyni zabere nanejvýš půl hodiny. Pokud ale nebyla mytá třeba dva roky, trvá její vyčištění i dvě tři hodiny. Proto se u většiny činností platí od hodiny," upřesnila Kateřina Habinová. Ceny se pohybují od 140 do 230 korun za hodinu.

Oslovené firmy se shodují, že jejich služby jsou rok od roku žádanější. „U jednorázových úklidů je teď odhadem navýšení o tři sta procent oproti jiným obdobím v roce," potvrdila Svatava Dvořáková.

U pravidelných úklidů jsou zákazníky její firmy nejčastěji mladé rodiny, které mají děti na základní škole. Jde o ženy mezi pětadvaceti a čtyřiceti lety, které jsou dlouho v práci. „Jednorázový úklid si objednávají lidé naprosto napříč věkovým spektrem, od matek s malými dětmi přes pracovně vytížené ženy až po staré lidi, kteří nechtějí přidělávat starosti rodině," uzavřela podnikatelka.