VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Restaurace ještě zdraží. Po zavedení EET i kvůli pivu

Blanensko, Vyškovsko – První vlna zdražování v restauracích přišla na Blanensku a Vyškovsku hned se zavedením elektronické evidence tržeb v prosinci. Podniky se nyní potýkají s úbytkem hostů, kteří si za služby zřejmě zanedlouho ještě připlatí.

6.1.2017
SDÍLEJ:

Pokladna EET. Ilustrační foto. Foto: ČTK/David Taneček

Za obědové menu zaplatí lidé v Blansku jen o pár korun víc než před zavedením elektronické evidence tržeb. Citelněji se ceny zvýšily ve Vyškově, třeba Hotel Selský dvůr o jedenadvacet. Restauratéři upozorňují, že zdražování ještě nemusí skončit. Od března se totiž nový zákon začne týkat i obchodníků.

V restauraci U Golema v Blansku stojí oběd tak jako před prvním prosincem třiaosmdesát korun. Spolumajitel podniku Bohuslav Jedinák ale neví, zda cenu udrží. „Uvidíme, jak to bude letos s cenou potravin a dalších vstupů. Elektronická evidence tržeb byla pro nás docela drahá. Jen za úpravu softwaru jsme zaplatili šestnáct tisíc. Jako firma si z toho na daních nic neodečteme," řekl spolumajitel restaurace Bohuslav Jedinák.

Zvedat ceny plánuje hospodský Miroslav Svědínek, který má podnik ve sportovní hale v Adamově na Blanensku. I tam zůstaly po zavedení elektronické evidence tržeb ceny za jídlo a pití stejné. „Neměl jsem důvod zdražovat. Lidí chodí zhruba pořád stejně. Nemáme stálou klientelu. Jsme závislí na sportovních akcích a trénincích, které se v hale konají. Ceny zvednu asi až později, protože pivovary zdražily zhruba o třicet korun na bečce. Za půllitr piva pak hosté zaplatí o korunu víc. Šestadvacet," předpověděl Svědínek.

Pohostinství nyní zažívají útlum, protože lidé po vánočních svátcích a silvestru šetří. „Po Novém roce zákazníků vždycky přichází méně. Úbytek byl i mezi svátky, ale to je také sezonní. Lidé čerpají dovolenou," podotkl majitel vyškovského Hotelu Selský dvůr Michal Dědek. Odmítl přitom, že by se na úbytku hostů projevilo zdražení, které tam souvisí se zvýšením mezd zaměstnancům.

Důsledky zavedení EET
• Zákon o EET začal platit pro poskytovatele pohostinských, stravovacích a ubytovacích služeb 1. prosince 2016.
• Jeho dodržování kontroluje Finanční správa.
• Od 1. března začne platit pro maloobchod a velkoobchod.
• Až půlmilionovou pokutu může dostat podnik, který například nepošle datovou zprávou údaje o evidované tržbě správci daně nebo nevystaví účtenku tomu, od koho evidovaná tržba plyne.
• Zdražování poledních menu ve vybraných podnicích na Vyškovsku po 1. prosinci 2016: Hotel Selský dvůr 89Kč/110Kč, restaurace Acapulco 79Kč/95Kč, restaurace Kojál 75Kč/79Kč.
Zdroj: Zákon o EET, zjištění Rovnosti

Pokud jde o elektronickou evidenci tržeb, vše podle něj funguje, jak má. „Nezaznamenali jsme vůbec žádné potíže ani výpadky. Nevíme, jestli u nás byla kontrola. Pokud ano, dopadli jsme dobře, protože s námi nikdo žádné pochybení neřešil," zmínil majitel vyškovské restaurace.

Zároveň ocenil zrušení webu, na kterém zákazníci mohli udávat podniky, které evidenci ignorovaly. „Jestliže někdo nevydává účtenky, samozřejmě by to měl finanční úřad vědět. Web ale mohl být lehce zneužitelný. Dával možnost spoustě anonymů mstít se i poctivým podnikatelům. Proto jsem rád, že ho zrušili," odůvodnil majitel Selského dvora.

Kontrolu nezaznamenali například ani ve vyškovském Kojále. „Na systém si zvykáme. Personál kvůli tomu má o dost víc práce," zhodnotil majitel podniku Marek Gottwald. Polední menu v prosinci zdražil o pětikorunu.

Finanční správa, která má kontrolovat, zda podniky neporušují zákon o elektronické evidenci tržeb, eviduje v České republice zhruba 2 100 oznámení o nevydání účtenky. Kontroloři jsou ale podle generálního ředitele instituce Martina Janečka k menším prohřeškům tolerantní. „Podnikům, kde odhalí jen drobný problém, ale mají tam pokladnu a evidují tržby, se snažíme pomoci vady odstranit. Nicméně pokud někdo nemá pokladnu a neposílá účtenky, nemůže čekat laskavost," varoval Janeček.

Novinku navzdory zdražování někteří lidé oceňují. „Korunové rozdíly mě moc netrápí a nezruinují mě. Zavedení elektronické evidence tržeb schvaluji, jsem pro zprůhlednění podnikání a zamezení krácení všech daní," svěřil se například Petr Vylíčil z Blanska.

Autor: Martina Hašková, Jan Charvát

6.1.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

V Drnovicích začali s modernizací školky za 22 milionů. Přibude třída

Ilustrační foto

Voda z vlastní studny - na kolik přijde

Úpravy stadionu v Adamově: vydřená místa v trávníku zarostou

Adamov – Na lepším trávníku si zahrají fotbalisté v Adamově na Blanensku. Úprava povrchu hřiště na stadionu Jindřicha Svobody vyšla asi na sto tisíc, zahradníci ji dokončili před několika dny.

Vakcíny proti tetanu docházejí. Lékaři při přeočkování upřednostňují starší děti

Blanensko, Vyškovsko – V dětské ambulanci v Kunštátě na Blanensku předminulý týden vypotřebovali poslední Boostrix Polio. Vakcínu, kterou povinně přeočkovávají deseti až jedenáctileté děti proti záškrtu, tetanu, černému kašli a dětské obrně. A několik měsíců ji ani nedoobjednají. Dodavatel oznámil přerušení výroby. „Potřebujeme obnovu dodávek hned, začínáme mít nenaočkované děti," přiblížila tamní lékařka Marie Neníčková.

Konec červených v noci na semaforech? Rozhodne analýza. Jedou kvůli bezpečnosti

Brno /ANKETA/ - Část řidičů i brněnských politiků chce prověřit celonoční provoz křižovatek řízených semafory. V Brně jich je čtyřiadvacet a zpomalují provoz. Semafory se nevypínají kvůli bezpečnosti.

AKTUALIZOVÁNO

Tři mrtví mezi Závistí a Černou Horou: za tragickou nehodou stálo předjíždění

Blanensko – Předjíždění. To podle všeho stojí za tragickou dopravní nehodou dvou osobních aut, ke které došlo v sobotu na silnici I/43 mezi obcemi Závist a Černá Hora na Blanensku. Zemřeli při ní tři lidé. Dva muži na místě a třetí po převozu do nemocnice.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies