Koupit si v obchodě šťavnaté jablko nebo švestky? Spousta lidí netuší, co dá zemědělcům práce, než se bohatá úroda ovoce dostane na pulty prodejen. A jak jim plány dovede zhatit nepředvídatelné počasí.

Koncem dubna naměřili v některých ovocných sadech na Blanensku až minus čtyři stupně. Sady tím značně utrpěly a sadaři začínají postupně sčítat rozsah škod. „Mráz, který udeřil zejména na území Moravy, se bohužel nevyhnul ani naší firmě. Největší výměru našich sadů, osmačtyřicet hektarů, zabírají jabloně. Kvůli mrazu jsme na jabloních přišli asi o osmašedesát procent úrody," popsal ředitel zemědělské společnosti ZEAS Lysice Jiří Šafář.

Na první pohled podle něj sady krásně kvetou. Jenže květy, které jsou zvenčí takřka bez poškození, jsou po rozpůlení uvnitř černé. „Z takového květu se plod nikdy nevyvine," upřesnil Šafář.

Mrazy však Lysickým způsobily největší škody na hruškách. „Na výměře 0,6 hektaru jsme přišli o veškerou úrodu. Poškození je stoprocentní," přiblížil Šafář.

Otazník zatím zůstává nad poškozením u rybízu a jahod. „Rybíz je nejodolnějším ovocným druhem, který v našich sadech máme. Poškození se na něm bude projevovat ještě zhruba v příštích čtrnácti dnech. Z osmadvaceti hektarů bude zničeno asi pětadvacet procent úrody. Jahody o výměře 1,38 hektaru byly v době mrazů částečně kryté listy a dodnes nejsou všechny květy plně vyvinuté, aby šlo posoudit dopad škod. Odhadujeme, že budou pětačtyřiceti­procentní," přiblížil Šafář.

Agrodružstvo Brťov
-Lipůvka se zaměřuje na pěstování jabloní. Podle sadaře Vlastimila Pokorného bude ze čtyřiceti hektarů asi sedmdesát procent úrody poškozeno. „Bližší čísla budeme mít v průběhu deseti dnů," uvedl Pokorný.

Kdyby byly několik dní jen přízemní mrazy, nebylo by to možná tak zlé. „Celou Moravu však zasáhla na několik dní studená fronta, tak jako i další země Evropy," vysvětlil Pokorný.

Mrazy potrápily také zemědělce ve Velkých Opatovicích. „Z jedenácti hektarů švestek nám zničily asi čtyři hektary. Škody u dalšího ovoce, jako například višní a rybízu, postupně sčítáváme," přiblížil ředitel zemědělské společnost VOS Zemědělců Mojmír Dosedla.

Společnost pěstuje ovoce na sedmdesáti hektarech. Kníničtí pěstují ovoce v sadech o rozloze necelých devadesát hektarů. Ředitel Agrospolu Knínice Ladislav Menšík si byl úrodu prohlédnout v pátek. „Nejhůř je na tom rybíz, ale konkrétnější údaje budeme mít zhruba za týden. Poškození bude i u višní, švestek a jabloní, ale nebude až tak markantní. Uvidíme, jak se příští týden projeví ledoví muži – Pankrác, Servác a Bonifác. Doufám, že mrazy již nepřijdou a situace se stabilizuje," uvedl Menšík.

Šafář doplnil, že ačkoliv je poškození v sadech značné, zemědělci nezůstanou zcela bez ovoce. „Zákazníky jsme ještě stále schopni obsloužit a prodej z našeho dvora bude fungovat," řekl.