Největší propad v příjmech v Blansku zaznamenali na daních z přidané hodnoty. „Rozpočet na tento rok jsme sestavovali i podle toho, jaké příjmy nám deklarovalo ministerstvo financí. My jsme však raději počítali ještě s menšími příjmy. Přesto jsme zatím za prvních pět měsíců dostali o čtrnáct milionů méně, než s čím jsme v rozpočtu počítali," řekl starosta Blanska Ivo Polák.

Podle něj to ale není problémem pouze v Blansku. „Bavil jsem se se starosty podobně velkých měst a všichni mají stejné potíže," uvedl Polák.

S radikálnějším řešením propadu příjmů chce však vedení Blanska ještě počkat. „V červnu by měly přijít další peníze z daní. Počkáme, jak dopadne první pololetí a jestli se situace nezačne zlepšovat. Ministerstvo financí totiž slíbilo, že do konce letošního roku by se měl rozdíl dorovnat," uvedl Polák.

Už se však připravuje i na variantu, že chybějící peníze z daní Blansko nedostane. „Abychom nemuseli přesunovat plánované investiční akce na příští rok, uvažovali jsme o úvěru. Město hospodaří dobře a případný úvěr si bez problémů může dovolit. Navíc jsou nyní nízké úrokové sazby. Zda bychom ale takto situaci řešili, to zatím nevím. Museli bychom to důkladně posoudit a samozřejmě by o tom muselo rozhodnout zastupitelstvo," nastínil Polák. Z plánovaných letošních investičních akcí má na mysli například opravu silnice v ulicích Karla Hynka Máchy a Těchovské.

Problém s menšími příjmy však podle něj zatím není nijak dramatický. „Blansko má na účtech finanční rezervu asi šedesát milionů korun. Tyto prostředky ale chceme využívat pouze k dokrývání investičních akcí, na které se nám podaří získat dotace," vysvětlil blanenský starosta.

Umělé navýšení

Méně peněz z daňových příjmů zaznamenali i v Boskovicích. „Oproti lednu až květnu loňského roku jsme letos ve stejném období obdrželi o čtyři a půl milionu korun méně. O několik procent jsme ale navýšili rozpočet na tento rok. Celkový rozdíl oproti rozpočtu je tak přes devět milionů korun," vyčíslila starostka Boskovic Hana Nedomová.

V Boskovicích se tak snaží šetřit. „Rozhodně peníze neutrácíme zbytečně. Ministerstvo financí ale přislíbilo, že do konce tohoto roku rozdíl vyrovná, takže doufáme, že to tak skutečně bude," uvedla Nedomová.

O dva miliony méně mají oproti loňsku také v Adamově. „Přistoupili jsme tak k úsporným opatřením, ale investiční akce, které máme rozpracované, to neohrozí," řekl starosta Adamova Roman Pilát.

Podle mluvčího ministerstva financí Radka Ležatky by do pokladen měst a obcí mělo v letošním roce nakonec přijít více peněz než loni. „Celkové příjmy státního rozpočtu totiž vzrostly o šest a půl miliardy korun. Meziroční pokles je způsobený tím, že příjmy za prvních pět měsíců loňského roku byly navýšené uměle. Bylo to zejména kvůli předzásobení tabákovými nálepkami, které navýšily příjem z daní. Rozdíl se začne vyrovnávat v polovině roku," vysvětlil Ležatka.