Místní akční skupina Moravský kras v loňském roce vybojovala prvenství mezi MASkami z celého Česka. „Jako odměnu jsme tak získali bonus dva a půl milionu korun. To se hodí, protože letos očekáváme padesát až šedesát žádostí, což je dost," uvedl jeden z členů Jozef Jančo.

Lidé se zajímavými nápady mohou posílat své žádosti o příspěvek od čtrnáctého do osmnáctého května. S těmi nejlepšími pak MASka podepíše dohodu. Své plány však žadatelé uskuteční nejdříve příští rok. „Dotace totiž dostanou teprve poté, co svůj záměr dotáhnou do konce," podotkl Jančo.

Podle něj MASce jde o rozvoj Moravského krasu. Její členové tak podporují opravy kostelů, kapliček a řady jiných památek. Zaměřují se i na historické parky. „Myslíme také na muzea a stálé výstavy. Kromě kulturního dědictví ale podporujeme i rozvoj menších podniků, které mají do deseti zaměstnanců. Jde třeba o stolaře, klempíře, keramiky a podobně," pokračoval Jančo.

Ten upozornil, že je třeba pomoci udržet také již zavedené malé firmy.

Šanci získat peníze mají i podnikatelé, kteří působí v oblasti cestovního ruchu. „Žádost o dotace tak mohou podat i ti, kteří vedou půjčovny sportovních potřeb nebo penziony či ubytovny do šedesáti lůžek," upřesnil Jančo.