Loni prošlo branami blanenského akvaparku do konce července necelých sedmadvacet tisíc návštěvníků. Letos jen sedmnáct tisíc pět set. Koupaliště otevíralo sedmého června. „Loni byly tržby za toto období asi milion šest set čtyřicet tisíc. Letos necelý milion korun. Propad tržeb zavinilo počasí, které je nestálé," řekl Jiří Charvát, jednatel městské společnosti Služby Blansko, která blanenský akvapark provozuje.

Podle vedoucího provozu Služeb Blansko Pavla Ševčíka bude akvapark v Blansku otevřený do konce letních prázdnin. „Pokud bude pěkné slunečné počasí a nebude pršet, tak se tady lidé vykoupají ještě první týden v září. Ale to se dá těžko odhadovat. Záleží na počasí," dodal Ševčík.

I v sousedních Boskovicích si letos v tamním akvaparku zaplavalo o poznání méně lidí než před rokem. „Návštěvnost se samozřejmě odvíjí od počasí. Dnů, kdy bylo teplo, nepršelo a svítilo sluníčko, zatím letos v porovnání s loňským rokem, moc nebylo," sdělil vedoucí provozu boskovických městských lázní a koupaliště Bohumil Feruga.

Minulý rok se do konce července podle něj přišlo koupat do areálu Červené zahrady dvacet čtyři tisíc lidí. „Letos to bylo asi čtrnáct tisíc pět set lidí," upřesnil Feruga. Otevřeno mají v Boskovicích do konce prázdnin. V případě pěkného počasí i na začátku září. Lidé se v létě mohou vykoupat i v boskovickém krytém bazénu, který Boskovičtí otevírají v případě špatného počasí, kdy je akvapark zavřený.

Méně návštěvníků hlásí i letovické koupaliště. O kolik mají nižší tržby a počet příchozích, ještě přesně nemají spočítáno. „Zatím jsme to přesně nepočítali, ale lidí přišlo určitě méně než loni," řekl ředitel technických služeb v Letovicích Miroslav Doskočil. Koupaliště v Letovicích má otevřeno do konce prázdnin. Pokud bude pěkně, tak i několik dní v září.

To v Adamově se lidé v tamním venkovním bazénu letos nevykoupají. Je zavřený, protože ho čekají rozsáhlé opravy. „Necháme opravit vanu bazénu a upravíme jeho okolí. Chceme tam udělat lepší zázemí, toalety, občerstvení i hřiště. Přesný rozsah úprav, cenu ani termín, kdy se dělníci pustí do práce, zatím nevíme. Vše je v jednání," řekl adamovský starosta Roman Pilát.

SIMONA FEILHAUER