VYBRAT REGION
Zavřít mapu

EET: restaurace čekají, zda zdraží obchodníci

Blanensko, Vyškovsko – Od zavedení elektronické evidence tržeb v prosinci někteří restauratéři a hoteliéři v regionu zdražili nebo rovnou zavřeli. Letos prvního března přišla druhá vlna, rozsáhlejší než předchozí. Evidovat tržby už mají povinnost také obchodníci. Pokud se i oni rozhodnou zvyšovat ceny, ovlivní to také účty v barech a restauracích.

19.3.2017
SDÍLEJ:

EET. Ilustrační foto.Foto: DENÍK/ Martin Divíšek

Zatím se však podle průzkumu Deníku Rovnost podniky zdražovat nechystají. Vyčkávají, jak zareagují jejich dodavatelé. „Další zdražování neplánujeme. Zvýšení cen bylo nutné už minulý rok při první vlně evidence tržeb. Teď spíš čekám, jaký dopad bude mít druhá vlna. Podle mého názoru to ale nebude problém. Myslím, že si dodavatelé nebudou moct dovolit výrazně navyšovat cenu zboží," věří Michal Dědek z vyškovského hotelu Selský dvůr.

Dodal, že ho elektronická evidence tržeb zklamala. „Původně jsem byl zastánce myšlenky narovnání podnikatelského prostoru. Když ale vidím, jak lze EET různými způsoby obcházet, tak mi přijde celá evidence zbytečná," prohlásil.

Restaurace v Zámeckých kasematech ve Slavkově u Brna na Vyškovsku má na rozhodování ještě čas. „Sezona začíná až za týden, zatím fungujeme v omezeném režimu. Pokud naši dodavatelé zdraží, budeme muset zvýšit ceny nejspíš i my," uvedl provozovatel restaurace Michal Vlkolenszki.

Na cenovou politiku obchodníků čekají také restaurace na Blanensku. „Reagovali jsme pouze na zdražení piva pivovary. Jinak zatím není důvod ke zvyšování cen. Nemám informaci, že by se k tomu někdo chystal," ujistil Bohumil Kovář z pohostinství Boby.

Výrazné zvýšení nechystají ani někteří velcí dodavatelé. „Pro nás zavedení elektronické evidence neznamená skoro žádnou změnu. Myslím, že může ovlivnit jen menší podniky a rozvozy," vysvětlil Rudolf Míča z velkoobchodu Míča -Bagoňová.

Ani zákazníci podniků zatím žádnou změnu cen v restauracích nepozorují. „Mám pár oblíbených podniků. Některé z nich mírně zdražily už minulý rok, ale nebylo to nic zásadního. Neodradilo mě to. V březnu jsem nic takového nepozoroval," sdělil třeba Tomáš Přerost z Vyškova.

DANIEL HRBOLKA

Autor: Redakce

19.3.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Trenér Zbyněk Zbořil.

Těžký start. Blanenští fotbalisté po sestupu rozehrají divizi doma s Rosicemi

Blanenští baseballisté si připsali tři porážky s brněnskými týmy ve čtyřech dnech. V týdnu nestačili na favorita ligy Draky 0:5.
13

Baseballisté Olympie opět doplatili na psychiku. S Brňany nezískali ani bod

Politické strany zbrojí na volby. Lákají na lékaře nebo buchty a koblihy

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ - Už jen čtyři měsíce mají jisté křesla ve sněmovně současní poslanci. Přesně 121 dnů totiž zbývá do začátku parlamentních voleb. Většina stran už má jasno, koho do boje pod svou zástavou pošle.

Novorozená miminka Blanenska 25. týdne 2017

Blanensko /FOTOGALERIE/ - Novorozená miminka 25. týdne roku 2017. Celá redakce přeje novorozeným miminkům vše nejlepší do začínajícího života.

Vytrvalejší cestovatel než vlk. Rys přišel do Moravského krasu až z Beskyd

Blanensko – Vědci minulý týden odchytili a očipovali rysa v Moravském krasu. Očekávají, že díky tomu získají nové poznatky o vzácné šelmě.

Říkají mi děda. Pozvání na pivo ale odmítám, říká výčepní piva z otevřené garáže

Brno - Za dědou do garáže na jedno, říkají stálí hosté, kteří už bezmála dvacet let chodí do brněnské kníničské Rekreační ulice za dobrým pivem. V otevřeném garážovém výčepu je tam téměř každý letní večer přivítá František Tesař. „Dopoledne vyrábím zmrzlinu. Odpoledne se potom věnuji hostům a načepuji jim pivo podle jejich přání," říká pětaosmdesátiletý výčepní Tesař.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies