Někteří provozovatelé kaváren a restaurací se zkušební provoz rozhodli využít. „Nové pokladny už máme. Zatím s nimi však bojujeme. Byl u nás specialista, který nám je nastavil, ale ukázalo se, že to bylo špatně. V nejbližších dnech přijde znovu. Zatím jsme tedy v procesu učení," sdělila provozovatelka bufetu a restaurace Punkva v Blansku Světlana Tomková.

Ve zkušebním provozu vidí velkou výhodu. „Nedokáži si představit, že bychom tyto problémy museli řešit za plného provozu. Teď máme prostor se vše naučit a na první prosinec budeme připraveni," dodala Tomková.

Vše potřebné mají nachystáno i v boskovické Kafírně Dogvill. „Už máme přihlašovací údaje, pokladnu i internet. Rozhodli jsme se však jít na to postupně. Zatím se tedy učíme pracovat s pokladnou a data na Finanční správu České republiky zatím neodesíláme. Chceme nejdřív vychytat mouchy na naší straně a až s pokladnou budeme umět, do zkušebního provozu se zapojíme," řekl majitel kavárny Václav Cikán.

Právě vyladění především technických chyb je hlavním cílem zkušebního provozu. Zasílaná data nebude finanční správa zatím nijak kontrolovat. „V pilotním provozu odesílané tržby nepodléhají kontrole. Údaje o tržbách zasílané v ostrém módu se budou ukládat v databázi finanční správy," řekla náměstkyně ministra financí Alena Schillerová.

Někteří provozovatelé s přípravami zatím nezačali. „Evidenci tržeb a novou pokladnu budu teprve řešit. Nicméně v kavárně tiskneme účtenky zcela běžně, takže v tom nevidím nijak zásadní změnu," řekla provozovatelka blanenské kavárny Cafisco Marcela Šťastná.

Teprve u výběru nové pokladny jsou v bufetu Šipka v Lipůvce. „Pracujeme na tom společně s naší účetní. Je to ale boj," řekl provozovatel Lubomír Šipka starší a dodal, že koupě pokladny je hodně finančně zatíží.

Právě peněžní náročnost zavedení sytému je často diskutovaným tématem. „Zatím ještě nemáme přesnou kalkulaci, ale vyjde nás to na docela dost peněz. Budeme se s tím muset nějak srovnat," přiznala Světlana Tomková a dodala, že ceny by i po tomto výdaji měly zůstat stejné.

Právě vyšších cen se bojí například Pavel Knot. „Myslím si, že takto nečekaný a velký výdaj se bude muset nějak projevit. Minimálně u malých podniků. Už nyní vyjde například večeře pro dva docela draho. Kdyby se ceny ještě zvedly, asi bych do restaurace zavítal jen výjimečně," řekl dvaatřicetiletý muž z Boskovic.

Zvyšování cen se asi nevyhne Kafírna Dogvill. „Evidence nás stála zhruba padesát tisíc korun. To je pro nás hodně. Abychom to ustáli, budeme muset asi trochu zvýšit ceny nebo snížit platy zaměstnancům. Ani jedna možnost se mi samozřejmě nelíbí," povzdechl si majitel Václav Cikán.

Zavedení elektrické evidence tržeb je rozděleno do několika fází. "První začne za necelé tři týdny. Od prvního prosince budou muset mít speciální pokladnu podniky, které nabízejí ubytování, stravování či pohostinství. V dalších fázích se přidají například maloobchody a velkoobchody, taxislužby či vybraná řemesla. Úplné spuštění v roce 2018 by mělo zcela zamezit krácení daní. Předpokládáme, že systém vynese až osmnáct miliard korun ročně," uvedla mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

MARKÉTA PULDOVÁ