Osmačtyřicátý ročník Běhu Moravským krasem odstartuje ve tři hodiny odpoledne na hřišti u tamní základní školy. Odtud vytrvalci vyběhnou do krásné přírody Moravského krasu. Závod je součástí Okresní běžecké ligy Blansko. „Trať vede po silnici i terénem. Je dlouhá něco málo přes dvanáct kilometrů. Asi nejtěžším místem je výběh z Dolního můstku na Macochu. Je tam několik desítek schodů a ty dají běžcům pořádně zabrat," poznamenal Svoboda.

Traťový rekord držel dvě desítky let Tomáš Kosmák z brněnské Techniky Brno časem 40:38 minuty. Ten z tabulek vymazal až před třemi lety špičkový triatlonista Filip Ospalý. Z Kosmákova času dokázal ukrojit ještě sedm vteřin. Mezi ženami patří rekord sloupského běhu Ivaně Martincové výkonem 48:01 minuty. Je starý dvanáct let.

Loni zvítězil ve Sloupu Lukáš Kučera z Uni Brno. Mezi ženami pak Zdeňka Komárková z Olešnice. Předloni doběhl do cíle jako první Jan Kohut z Blanska. Kohut vyhrál i přesto, že na trati bloudil. „V jednom úseku jsem se docela motal a nevěděl, jestli běžím správě. To mě trošku zbrzdilo. Výsledný čas tak nebyl nic moc. Teď v sobotu poběžím tréninkové tempo. Nebudu se nikam hnát, ale samozřejmě bych rád vyhrál. Taky záleží, kdo bude na startu," dodal běžec, který závodí za extraligový tým Uni Brno.

Běh Moravským krasem - 48. ročník

So 15. 9. hřiště u ZŠ Sloup (15.00)

Trať: 12,2 km – silnice a terén

Traťový rekord: Filip Ospalý 40:31 (2009)

Ivana Martincová 48:01 (2000)