„Platově ale nejsou dražší než Češi. Náklady na ně zvedají vedlejší výdaje třeba za to, že je sem musíte dopravit. Vynaložíme přibližně o třetinu víc," říká předseda představenstva Volejbalu Brno Martin Gerža.

Právě stříbrný medailista z loňské extraligy v posledních letech začal na cizince výrazně sázet. Letos má čtyři, dobrou zkušenost má s Rusy, byť jsou trochu náročnější než jiné národnosti. „Bydlení si třeba vybírali sami, ostatní se spokojí s tím, jaké jim najde klub," zmiňuje Gerža.

Počty cizinců
Cizinci ve vybraných klubech (mimo Slováky):

- Kometa Brno (hokej): 0
- Zbrojovka Brno (fotbal): 3
- Orli Znojmo (hokej): 6
- 1. SC Znojmo (fotbal): 3
- mmcité Brno (basketbal): 6
- KP Brno (basketbal): 3
- Volejbal Brno (volejbal): 4
- KP Brno (volejbal): 2
- Bulldogs Brno (florbal): 1
- Draci Brno (baseball): 4*
- Hroši Brno (baseball): 5*
- Technika B. (baseball): 3*

Pozn.: hvězdička představuje údaje z minulé sezony.

„Bydlení už je standard, hledáme je i pro české hráčky," doplňuje předseda basketbalistek KP Brno Richard Foltýn.

Zahraniční baseballisty tradičně loví i brněnští Draci, kteří k jejich ubytování využívají byt přímo na stadionu v Komárově. Cizinci jsou jediní odměňovaní hráči v týmu. „Ale nejsou to velké částky. Snažíme se jim vedle bydlení zajistit třeba i stravování, takže jim zaplatíme třeba čtyři tisíce měsíčně," vysvětluje manažer týmu Arnošt Nesňal.

Vrásky přidělává sportovním funkcionářům spíš vyřizování papírových formalit. „V současné bezpečnostní situaci je vízum nutnost. S egyptskou rozehrávačkou Reem Moussovou jsme museli už třikrát do Bratislavy dokládat nějaké dokumenty, až nyní snad už nic nechybí," popisuje útrapy Foltýn.

Rozdíl mezi domácími a zahraničními sportovci často představuje i účast agenta při jednáních. „Naše odchovanky je téměř nemají, kdežto u cizinek musíme agentovi nějaký poplatek odvést. Tím se přestup prodraží," potvrzuje Foltýn.

V návratnosti investovaných peněz je ale problém. Basketbalovou rozehrávačku Ashleigh Fontenetteovou si z Králova Pole v roce 2013 vytáhlo italské Umbertide, nicméně bez náhrady. „Není to jak ve fotbale. I velké kluby čekají na skončení smlouvy. U nás se vyšvihla, jenže si řekla o pětinásobek platu. A to nešlo," vzpomíná Foltýn na Američanku.

Jihomoravské kluby sahají po angažování exotických posil i kvůli atraktivitě pro diváky. Zejména u fanynek Volejbalu Brno bodoval v předchozích dvou letech Američan Nick Castello, letos je má do hlediště nalákat vytáhlý kolumbijský blokař Renzo Mendoza. „Z pohledu atraktivity je zahraniční hráč v týmu dobrá věc, ale z volejbalového ne. Znamená to totiž, že na trhu není tak dobrý český hráč," porovnává Gerža.

Pro zahraniční sportovce obvykle nebývá velký problém se na jihu Moravy aklimatizovat do běžného života. „Pro Američany už je Brno na úrovni, na jakou jsou zvyklí z domova. Všechno mají v dosahu dvou zastávek, nikdo se nám ve městě neztrácí," usmívá se Nesňal.

Problémy nevznikají ani uvnitř družstev. „Tím, že všechny naše hráčky už mluví anglicky, mají všichni společnou řeč, nikdo není stranou a tvoří dobrý kolektiv," pochvaluje si Foltýn.

Například trenér basketbalistů brněnského mmcité Zoran Helbich mluví na celé mužstvo při trénincích i zápasech pouze anglicky. „Neztratíme žádné informace v překladu a šetříme čas. Čeští hráči s tím nemají problém," říká chorvatský kouč, který hovoří dobře i česky.