Vede po stezkách v lesích nad Valchovem a v sobotu se pojede už posedmé. Jeho nejlepší protagonisté si pak připíší body do Poháru Drahanské vrchoviny a Brněnského poháru. V prvním případě jde už o třetí díl, pro brněnský seriál bude Drtič letošní premiérou.

Na startu se očekává hojná účast. Jednak jde o oblíbený sportovní podnik, jednak pořadatelé připravili atraktivní novinku. „Naším záměrem je, aby to u nás byla jakási rodinná záležitost, aby si tu zazávodili rodiče i jejich děti. Vlastně se vracíme k počátkům, protože všechno začalo jako akce pro děti. Před těmi sedmi roky jsme ve spolupráci s obcí a Sokolem udělali nultý ročník cross-country pro dospělé a ujalo se to. Letos budou děti poprvé i závodit,“ sdělil ředitel celé akce Josef Barák.

Valchovský Drtič
Závod horských kol, sobota 27. května

9.00 start dětských kategorií
11.00 hlavní závod – MTB maraton 25 km a 50 km

Propozice:
www.pohardrahanskevrchoviny.cz

Předškoláci si to rozdají na odrážedlech (250 až 500 m), děti od sedmi do jedenácti pojedou už na horských kolech tři kilometry, mladší a starší žáci a žákyně (od jedenácti do čtrnácti let) deset kilometrů. Ti na svém speciálním okruhu.

Pro kadety a starší cyklisty je připraven pětadvacetikilometrový okruh, který ti nejotrlejší pojedou dvakrát. Dětské závody proběhnou od devíti hodin. Hlavní start MTB maratonu bude v 11.00 hodin a o deset minut později se vydají na svoji desítku mladší a starší žáci. Součástí hlavního startu jsou hobby závody mužů a žen (25 km) bez rozdílu věku O pohár starostky Valchova. Celkem je to 22 věkových kategorií mužů a žen.

Mítink není jen záležitostí tohoto regionu. Podle ředitele Baráka se opět očekává i účast jezdců z Brna, Ostravy, Hulína a dalších tradičních klubů. Na startu by neměl chybět dosavadní lídr MTB Vrchoviny v elitní kategorii mužů Petr Koblížek, nedávný vítěz Valchovského kameňáku.

Tuhé souboje by měli nabídnout reprezentanti tří špičkových regionálních bikových týmů ACT Lerak Blansko, Drahanský Sportteam a MORAVEC Team. Prvenství z loňska v hlavních kategoriích obhajují kuřimský Pavel Váňa a Kamila Procházková ze stáje MaxCursor Ostrava.
Josef Barák ujistil, že přípravami závodů žije celá obec. „Pořadatelský štáb čítá cirka šedesát lidí. Podílí se obecní úřad, hasiči, Sokol a další organizace i jednotlivci. Jsme jediní, kdo pořádá tři závody. Tedy časovku, maraton a klasické cross-country. Časovka se jela v náhradním termínu osmého května a cross-country závody proběhnou osmého července,“ zdůraznil šéf podniku.

Pořadatele chválí i hlavní organizátor celého Poháru Drahanské vrchoviny. „Nejdůležitější věc je to, že místní berou závody velice prestižně, jak se říká, za své. Odvedou tu mravenčí černou práci před i v průběhu závodů. Díky tomu to tak dlouho přežilo, a nejen tady ve Valchově. My děláme jen takovou nadstavbu, jako třeba výsledkový servis,“ upozornil Petr Koudelka.