V květnu je v termínovce Okresní běžecké ligy šest závodů, je to nejvíc z celého roku?

Šest závodů je ještě v září, jsou to dva měsíce s největším počtem závodů, sezona už je opravdu v plném proudu.

Jaká je účast na závodech?

Nemám k dispozici statistiky, ale je to podobné jako minulý rok, stále se objevují nové tváře, které doplňují už zkušenější běžce.

Menší účast byla na boskovických bězích, ale tam bylo zároveň horší počasí…

No ono je to viditelnější, jestli přijde šest set nebo pět set lidí. Když přijde na menší závod o deset patnáct lidí méně, což je procentuálně stejně, není to tak poznat. Běžců je dost v dospělých kategoriích, ale pořád nás trápí slabší účast v mládežnických kategoriích. U těch nejmenších je to dobré, ale od žáků až do dospívajících je to velký úbytek. Ale nevím, co s tím, hraje tam roli více faktorů.

Do termínovky se po roce vrací nejstarší závod na Blanensku, Běh Černou Horou…

Ano, letos je to už 57. ročník. To je krásný závod, bohužel organizace v minulosti trochu vázla. Teď se pořadatelé spojili s dalšími lidmi a mělo by to být všechno po organizační stránce v pořádku. Také se mírně posunul časový harmonogram, aby se nekřížily jednotlivé běhy. Zůstává i zvlášť kategorie dorostenců, která tam má historii.

Černá Hora se běží už v pátek, hned v úterý začíná Hraběnka Cup. Proč se změnily tratě?

Bylo to kvůli bezpečnosti, ten počet lidí už byl na silnicích neúnosný. Ve hře byla ještě varianta omezit počet startujících, ale ředitelka závodu Michaela Havlíková se rozhodla takhle, podle mě je to tak lepší.

Neodradí to běžce, kteří byli léta zvyklí na stejné tratě?

Skalní příznivce to neodradí, ty, co začínají běhat, myslím taky ne. Naopak to může mít pozitivní vliv, některým už to na silnici nepřipadalo bezpečné, nové tratě vedou přírodou, což může nalákat další lidi.

Délky tratí zůstaly?

Ta nejdelší z Ráječka do Petrovic je skoro o dva kilometry kratší, ta ze Sloupu do Petrovic se zase mírně prodloužila, budou to vyrovnanější trasy.