Mistrovství však poznamenal teroristický útok v nedaleké Barceloně. „Mluvilo se dokonce o tom, že se závody přeruší, ale nakonec z této možnosti sešlo,“ říká šestadvacetiletý rodák z Blanska.

Jak jste reagoval na teroristický útok, který se odehrál kousek od vás?
Bylo to trochu nepříjemné, Barcelona se nacházela asi 90 kilometrů od nás. Mám tam hodně kamarádů, kteří jsou přímo z Barcelony. Byli z toho špatní, tak jsem s nimi situaci probíral. Těsně před finále jsme drželi i minutu ticha.

Měl jste strach o svoji bezpečnost?
Ani ne, spíš mě to hrozně mrzelo. Jak jsem řekl, v Barceloně mám spoustu přátel a samotné město patří mezi mé nejoblíbenější, navštívil jsem jej tak dvacetkrát. Celkově mám Španělsko hodně rád, mám zde možná víc kamarádů než v České republice.

Zaznamenal jste v souvislosti s teroristickými útoky i zvýšená bezpečnostní opatření?
Při koncertu, který byl součástí mistrovství, parkovala všude policejní auta. Při odjezdu byly přísné kontroly a všude zácpy. Přijela za mnou i sestra, která bydlí v Itálii a po ulici, kde se útoky odehrály, šla asi dva dny před nimi. Rodina od jednoho kamaráda se po ní procházela ještě ten den ráno.

Biketrialové mistrovství světa v kategorii elite jste vyhrál počtvrté za sebou. Velká spokojenost?
Mám radost, že už to mám za sebou. Pro vítězství jsem udělal všechno, opět jsem poctivě trénoval každý den jak na kole, tak v posilovně a běhal jsem i do schodů se zátěžovou vestou. Z prvního místa mám dobrý pocit. Jeli jsme dva závody, ale ten první mi úplně nevyšel, docela jsem nervil. Někteří mi dokonce říkali, že mě takhle ještě neviděli. Vždy jsem určitý úsek projel co nejlépe, pak mi to někde uklouzlo a seděl jsem na zadku. Ve druhém kole jsem se zlepšil a nakonec ostatní porazil. Druhý závod mi seděl už mnohem víc a vyšel mi podle představ.

Užíváte si čtvrtý titul v řadě pořád stejně?
Právě že určitě ne. Už to není jako poprvé nebo podruhé. I když se mi ze začátku tolik nedařilo, tak nakonec jsem vyhrál celkem s přehledem. Tentokrát skončil na druhém místě jezdec z Číny, který mě velice překvapil. Za jeden rok se opravdu zlepšil a šlapal nám na paty. Loni sice jezdil dobře, ale chyběla mu technika.

Čím to, že v elitní kategorii dominujete takhle dlouho?
Sám nevím. Pro úspěch jsem toho udělal hrozně moc. V mladších kategoriích jsem získal pět titulů, poté jsem v roce 2008 postoupil do kategorie elite a trvalo mi šest let, než jsem se probojoval mezi špičku. Když jsem viděl, že se k ní blížím, tak mě to víc a víc motivovalo. Teď se sice na vrcholu držím, ale není to nic jednoduchého, protože mladí jezdci se dotahují. Na druhou stranu na sobě stále pracuji a posunuji se dál. Mladí navíc dělají zbytečné chyby, jelikož ještě nemají tolik zkušeností.

V listopadu se v čínském Čcheng-tu uskuteční další biketrialové mistrovství světa, tentokrát pod záštitou Mezinárodní cyklistické unie. Zúčastníte se?
Ano, pojedu. Systém závodění je úplně jiný. Zatímco na mistrovství, které jsem teď ve Španělsku absolvoval, se jezdí v přírodě, tak v Číně se pojede na umělých překážkách. Pro někoho je to možná zábavnější, ale pro mě ani tolik ne. Závody v přírodě jsou daleko těžší, člověk si musí promýšlet dráhu hlavou. Na umělých překážkách rozhoduje hlavně dynamika, a zda jezdec překážku přeskočí nebo ne. Osobně jsem spíš vytrvalostní typ, takže mi sedí spíš ježdění v přírodě. Každopádně se těším, letos už mám díky triumfu ve Španělsku splněno.

A ambice v Číně?
Vůbec nedovedu říct, protože se pojede podle nového systému, který ještě není vyzkoušený. Nedokážu si představit, co od toho můžu očekávat. Abych však řekl pravdu, tak budu rád, když se dostanu do top desítky.

PATRIK EL-TALABÁNI