Do víkendového turnaje v Kořenci o vytvoření rekordu v nepřetržité golfové hře se přihlásilo sedmadvacet sportovců. Třináct z nich vydrželo hrát čtyřiadvacet hodin, potom golfistů postupně ubývalo. „Když jsme zůstali poslední tři, byla znát nervozita a soutěživost. Nevěděli jsme, jak na tom ti ostatní jsou, jestli ještě mají síly, nebo to jenom hrají a taktizují," vzpomíná manažer kořeneckého golfového resortu, pořadatel i soutěžící Vlastimil Štefl.

Hráči se nejdříve chtěli domluvit, že hru společně ukončí. Jeden z nich ale řekl, že po sté jamce skončí. „Ťukli jsme si s ním šampaňským a dál pokračovali jen ve dvou. Najednou jsem ožil, zmocnila se mě úplná euforie. Nakonec jsem od třiatřicáté hodiny hrál už úplně sám," popisuje Štefl.

Na turnaj dohlížely dvě komisařky z pelhřimovské agentury Dobrý den, která rekordy zaznamenává. „Kontrolovaly jsme, zda si hráči neprodlužují přestávky a dodržují pravidla. Na rozdíl od nich jsme se mohly kdykoli najíst, jezdily jsme po hřišti elektrickým vozítkem, ale stejně to byl náročný víkend i pro nás. Ještě to není oficiální, ale golfový rekord určitě padl a bude zapsán do České knihy rekordů," řekla komisařka Lenka Vratišovská.

Hráčům cestu za rekordem zkomplikoval sobotní vydatný déšť. „Byl jsem mokrý na kost. Vystřídal jsem celkem troje boty a čtvery rukavice, z toho jedny zimní," vzpomíná Štefl.

Od bolesti zad a šíje hráčům ulevily thajské masáže a relaxační podložky. „V noci mě začal pálit sval na noze, a tak jsem o každé devítiminutové přestávce používal podložku. Pomohlo to," říká.

Po jednom a půl dni na hřišti se Štefl cítí dobře. „Když jsem skončil, ještě jsem se zajímal o celkové výsledky, asi tři hodiny jsem uklízel a kolem půlnoci v neděli zalehl. Spal jsem devět hodin a cítím se fit. Mám jenom několik puchýřů na noze," popisuje.

Za rok by rád svůj rekord překonal. „Myslím, že bych mohl zvládnout i osmačtyřicet hodin," dodává.

VERONIKA MACHOVÁ