Jedním z nich je Miroslav Kopecký z Letovic. „Vystupujeme ve složení sedmi dospělých tanečníků. Letošní sezónu nás ale soutěžilo jen šest kvůli zdravotním potížím jednoho našeho člena. Kluci jsou z celé republiky. Vedoucí Michal Teplý bydlí v Třebíči, dva tanečníci jsou z Liberce, dva z Boskovic a Blanska. Já jsem se k nim přidal až minulý rok, takže všechny tituly jsem jim obhájit nepomohl a pořád doháním jejich zkušenosti," popisuje Kopecký. Všichni jsou členové bývalých tanečních skupin. „Před třemi roky se spojili a začali společně vystupovat," přibližuje Kopecký.

Tanečníci vyhráli třikrát za sebou mistrovství republiky i Evropy. Loni i letos navíc vybojovali zlato i na mistrovství světa. Přitom trénují jen několikrát do roka. „Není jednoduché skloubit naše osobní životy, práci i vzdálenost. Na trénincích se proto nescházíme příliš často, zato pak dřeme v tělocvičně celý den. Každý se připravuje individuálně, důležité je udržovat fyzičku a posilovat svalstvo. Za našimi úspěchy je dost práce, z gauče bychom závody nevyhráli," dodává s úsměvem tanečník. Skupina se schází nejčastěji v Boskovicích, kde jeden z členů Patrik Oujezský vyučuje tanec.

Úspěšná taneční skupina The Expendables.

Taneční formace skupiny musí splňovat určitá kritéria. V hip hopu se setkávají prvky breakdance, electric boogie nebo house dance. Tanečníci při soutěžích netuší, na jakou hudbu budou tančit. „Vystoupení trvá asi dvě minuty. Nevíme, na co budeme tančit, ale hudba musí dodržet několik parametrů, jako je rychlost nebo beaty," vysvětluje Kopecký.

Skupina The Expendables se představí tuto sobotu ve sportovní hale v Jedovnicích. Česká taneční organizace tam pořádá soutěž Czech dance masters.

KLÁRA GROMSZKÁ