Pro běžného netrénovaného jedince vzdálenost představitelná spíš na kole, pro ty zhýčkané sedavým stylem života jedině autem. Jenže ono to nese výsledky. Stloukal minulý týden zaběhl v Ostravě maraton za 3:05:11, v neděli pak zvítězil v přeběhu okresu. 38,5 kilometru dlouhou trasu z Adamova na Skalky zvládl za 3:06:15 a stanovil tím nový traťový rekord v jednotlivcích. „Čím víc toho máte naběhané, tím snadněji se vám běhají i kratší tratě," říká bezelstně. Jeho cílem je zlepšit příští rok svůj maratonský čas a hlavně stále běhat. Už vám také cukají nohy?

Přeběhl jste okres nejrychleji v jednotlivcích, jste spokojený s časem 3:06?

Je to super, minule jsem to dal za 3:21, dnes jsem se zlepšil o patnáct minut. Je to asi tím, že mám teď hodně naběhané. Minulý týden jsem běžel maraton v Ostravě za 3:05, takže forma asi je.

Přeběh okresu je o něco kratší, ale zase náročnější profil, převýšení je pět set metrů…

Je to obtížnější, jde o to, ušetřit si síly na posledních deset kilometrů, ty jsou nejtvrdší.

Je výhodou, že už jste to běžel?

Taky, protože minule jsem zabloudil. Tři kilometry před koncem jsem ztratil čtyři minuty, protože jsem minul rozcestník.

Měl jste na trati nějakou krizi?

Vůbec nic. Do 28. kilometru jsem si to užíval a pak jsem do toho šel ostřeji.

Možná byste byl ještě rychlejší, kdyby se vás někdo udržel.

Myslel jsem si, že kluci půjdou se mnou, ale oni už těch posledních deset kilometrů nestačili.

Neláká vás zkusit závod ve dvojici nebo ve trojici?

Pro mě je to nepříjemné na kole, protože mám problém s dutinami, takže kdyby víc fučelo, asi by mi to vadilo. Kolo není pro mě.

Jaký teď máte program?

Teď už jen ty okresní závody, maraton mám za sebou, splněno mám. Přes zimu chci potrénovat a příští rok se ještě zlepšit.

S letošní sezonou jste spokojený?

Jsem spokojený maximálně, na pětadvacítce jsem si udělal osobák, i na maratonu. Na těch kratších závodech jsem neměl šanci se zlepšit, protože jsem se soustředil na delší závody a krátké tratě jsem šel z plného tréninku. Spíš se soustředím na ten maraton, chtěl bych to stlačit ke třem hodinám, nejlépe dostat se pod tři. Tedy jestli budu zdravý.

Určitě jste v kondici, to je vidět, ale je vám pětačtyřicet. Dá se v tomhle věku pořád ještě zrychlovat?

Jde to, i když je to trošku proti proudu času.

Asi to jde spíš na dlouhých tratích, ne?

Jde to na delších tratích, Kdybych měl radit ostatním, nebál bych se přidat na kilometráži, ono je to pak poznat i na těch kratších tratích. Nebál bych se přitlačit. Člověk pak má lepší pocit i na desítce nebo pětce.

Nehrozí přetrénování při takových dávkách?

Naopak. Já jsem třeba v zimě měl o deset kilo víc, protože jsem měl zdravotní problémy a běhal jsem maximálně šedesát sedmdesát kilometrů týdně. A dostával jsem se do záděru dřív než teď, kdy jsem dával stovky.

Kolik tedy běháte poslední dobou?

Před tím maratonem jsem běhal tři měsíce objemy od sto deseti do sto padesáti kilometrů.

Bavíme se o týdnu?

Ano. Na maraton je to potřeba dostat ty dávky do těla.