Krátce před polednem je soutěž Aerobik mladých v plném. Hlediště je nabité rodiči a vnoučatům ve sportovních dresech tleskají i babičky a dědečkové. Kromě palubovky, kde děti cvičí, je živo i na chodbách a v suterénu haly. Tam se soutěžící rozcvičuji. „Aerobik je super. Líbí se mi spojení hudby a cvičení. Chodíme trénovat dvakrát týdně do Orlovny na Staré Blansko. Vede nás Adéla Bláhová a je to strašně fajn. Jezdíme po soutěžích. Teď nás čeká také vystoupení na plese," hlásí jedna ze soutěžících jedenáctiletá Lucie Pokladníková z Blanska.

Klání v aerobiku pořádají Blanenští už po jednadvacáté. Na palubovce soutěží děti od šesti do patnácti let i starší. Potlesk publika si však vychutnali také předškoláci. Jako například pětiletá Ema Neřimová z Adamova. „Jsme tady poprvé. Chodíme ve školce do kroužku aerobiku a paní lektorka tady předcvičuje. Tak nám řekla, ať se přihlásíme. Tak to jdeme vyzkoušet," usmívá se maminka Iveta Neřimová.

V drtivé většině soutěží na palubovce dívky. „Ale mezi předškoláky tady máme i chlapce. Celkem je tady asi stovka dětí. Z Blanska, Rájce-Jestřebí, Brna a Bystřice nad Pernštejnem. Mám radost, že spousta dívek, které tady před lety soutěžily jako školačky, nyní děti vedou jako lektory aerobiku," říká za organizátory Marie Lvová z České asociace Sportu pro všechny.

Dodala, že rozhodčí hodnotili soutěžící podle toho, jak dokázali správně reagovat na povely cvičitelek a jak je zvládli na hudbu. Sestavu s prvky aerobiku dopředu neznali a museli se s ní poprat až přímo před publikem. „Děti jsou naprosto úžasné. Já tuhle soutěž pamatuju jako školačka, když jsem s aerobikem začínala asi v sedmé třídě. A dnes tady předcvičuju. Je fajn, že se organizátorům podařilo tradici udržet. Atmosféra je naprosto super," říká cvičitelka Lenka Hrušková z Rájce-Jestřebí.

V tamním oddíle Relax cvičí aerobik asi šedesát dětí. Podle Marie Lvové chtějí Blanenští v soutěži pokračovat i v příštích letech. „Děti cvičí základy aerobiku už ve školkách a je o něj pořád zájem. A na Blanensku je poměrně slušná základna. Motem příštího ročníku bude Cvič podle lektora," uzavírá Lvová.