Domácí vyhráli 4:1, ale výsledek oba trenéři považují až za druhořadý. „Zápas měl hlavně kondiční charakter. Pro hráče je vždycky lepší si zahrát, než jen běhat po hřišti nebo někde v lese. Takže po této stránce zápas účel splnil,“ potvrdil blanenský lodivod Martin Maša.

Navíc mohl být spokojený i s průběhem a výsledkem. Jeho tým měl většinu utkání převahu, a také více šancí, přičemž trenér ocenil, že tentokrát se je dařilo i proměňovat. Střelecky se v nich uvedl nový adept na divizní dres Radim Dvořák z Tatranu Rousínov, autor dvou gólů. „Hráči v sestavě rotovali. Radim hrál chvilku vpředu podhrota a pak i na krajích. Určitě se ukázal ve výborném světle a má předpoklady, aby do mužstva zapadl. To samé se dá říct o Davidu Petříkovi, který přišel z juniorky Zlína. Na pravém beku potvrdil, že je rychlostním typem fotbalisty,“ chválil kouč.

Už před přípravou Maša naznačil, že prioritní pro něho bude řešení postu středního obránce. Proto právě z Ráječka přivedl vysokého Vítězslava Bártu, a také on ho nezklamal. „Vzadu potvrdil to, proč jsme o něho usilovali. Ve stoperské dvojici s Kubou Šplíchalem dokázal organizovat hru a celkově působil velice dobře. Jsou to zkušenosti a jistota,“ zdůraznil trenér FK.

V regionálním derby II. ligy kuželkářů porazil favorizovaný KK Vyškov (v zelených dresech) KK Blansko 5:3.
Kuželkáři Blanska málem oslabili vyškovské postupové ambice

Tomu chyběli čtyři omluvení hráči, mezi nimiž byla i podzimní opora Jan Pšikal. „Honza by u nás měl pokračovat, ale čeká přírůstek do rodiny, takže v tuto chvíli řešíme spíš organizační věci, jak mu vytvořit podmínky, aby mohl skloubit fotbal s rodinnými povinnostmi,“ naznačil Maša.

V Olympii Ráječko v zimní přestávce nahradil trenéra Petra Vašíčka Pavel Helán. Také jeho tým měl před zápasem v nohou týden hrubé zimní přípravy. „Ze začátku bylo vidět, že Blansko už trénovalo i s míčem na umělce. Mají trochu lepší podmínky, než jsou u nás. My jsme se potýkali se sněhem a víceméně jsme se věnovali jen fyzické kondici bez balónu. Ze začátku zápasu se to určitě projevilo. Postupně se to zlepšovalo, i když do šancí jsme se moc nedostávali. Vázla souhra s útokem a komunikace v obranné fázi. Ve druhé půlce už to bylo trochu lepší, už jsme se do nějakých příležitostí dostali a dali jsme i gól,“ zhodnotil zápas Helán.

Nový šéf ráječské lavičky netajil, že současným velkým úkolem je nahradit právě Bártu, a také v útoku Jakuba Mička, kteří patřili do základní sestavy Vašíčkova týmu. „Příchody nových hráčů jsou v této fázi samozřejmě v jednání. Teď zkoušíme Jana Bílka z Líšně, Romana Mokrého z Rájce, Tomáše Sychru z Cetkovic a nadějného dorostence z Adamova Lukáše Pernicu,“ vyjmenoval Helán.

Druhé přípravné utkání sehrají oba týmy v sobotu opět na umělém trávníku v Mlýnské ulici. Ráječko se od 10.00 hodin utká s Dostou Bystrc, Blansko od 12.00 s juniorkou Zbrojovky Brno.

FK Blansko - SK Olympia Ráječko 4:1
Poločas: 2:0. Branky: Dvořák 2, Kratochvíl, Bokůvka z pen. – Nečas. Hráno na UT v Mlýnské ulici.
 
Blansko: Záleský – Petřík, Bárta, Šplíchal, Imramovský – D. Šmerda, Závodný, Feik, Dvořák – Kratochvíl – Trtílek. Střídal: Bokůvka. Trenér: Martin Maša.
Ráječko: Němeček – Zeman, Bílek, Sedlák, Müller – R. Keprt, Horáček, Sedláček, Horák – D. Keprt, Sychra. V poločase střídali: brankář Šmerda, M. Sehnal, Mokrý, Pernica, Jarůšek, Nečas. Trenér: Pavel Helán.

Zdeněk Traxl, hrající trenér fotbalistů Černé Hory a nejlepší fotbalista okresu Blansko za rok 2017.
Postup jsme za úkol nedostali, říká trenér fotbalistů Černé Hory Zdeněk Traxl