Po prohře 4:8 v Jihlavě zaznamenal obhájce titulu teprve druhou prohru v tomto ročníku. „Je to taková facka na probrání. Ještě však máme hodně zápasů, budeme hrát s týmy na čele, a když všechno vyhrajeme, může se nám ještě povést soutěž vyhrát. Určitě není po sezoně, jedna prohra nic nedělá, snad to bude ještě v pohodě,“ uvažoval pražský záložník Adam Kraus.

Blanensko se jednoznačným vítězstvím vyšplhalo hned na třetí pozici tabulky. „Překvapený jsem, ale každý zápas jedeme vyhrát. Když jsme dali na 3:1, kluci z Prahy to otevřeli a další dva góly jsme dali přes celé hřiště do prázdné brány, takže to zase zkreslí, jak utkání vypadalo,“ popsal blanenský forvard Jan Koudelka, který si připsal hattrick.

Jihomoravanům vycházela jejich tradiční taktika s rychlými brejky. „Byli jsme trochu v roli outsidera, protože jsme v tabulce neměli takový počet bodů, ale v malém fotbalu může každý porazit každého, když se sejde. Praha byla v silné sestavě, i když jí chyběli nějací hráči, má pořád z čeho vybírat. Hráli jsme klasicky zodpovědně odzadu a vyráželi na brejky, jak to hrajeme celou dobu v Superlize. Jsme pořád stejní a někdy to vyjde,“ sdělil český reprezentant Koudelka.

Hosté šli brzy do vedení, když ve čtvrté minutě otevřel skóre právě Koudelka. Ještě do přestávky srovnal domácí Pavel Slánský. Další góly padaly až ve druhé půli. Nejprve se prosadil tečovanou střelou Koudelka, deset minut po něm z přímého kopu David Bednář. „Měli jsme pomalejší rozjezd zápasu, pak jsme vyrovnali a vypadalo to herně líp, jenže jsme dostali smolný gól, dali jsme si vlastňáka. Potom přišla série faulů u nás, kdy jsme se nedokázali dostat z tlaku, a hosté dali gól ze standardky. Pak jsme to otevřeli a dva góly dostali na konci přes celé hřiště, když jsme se je snažili zatlačit,“ podotkl úřadující evropský šampion do 21 let Kraus.

Odskok o dvě branky se ukázal jako rozhodující. „Za stavu 2:1 jsme si říkali, že když dáme gól, bude to dobré. Vedení o branku je v malém fotbalu nic, ale 3:1 už znamená nějaký náskok a Bedna se trefil z přímáku. Potom jsme zodpovědně bránili a potrestali jsme domácí chyby do prázdné brány,“ potvrdil blanenský rychlík.

Bednář zvýšil svou druhou brankou necelé dvě minuty před koncem utkání, Koudelka pečetil výsledek patnáct sekund před závěrečným hvizdem. „Čekali jsme, jak hosté budou hrát, ale hráli dobře. Byli agresivnější, i do zápasu vstoupili líp.

Nám nehrál do karet ani terén, jak bylo mokro, tak nám míč odskakoval, dělali jsme ztráty, které trestali, chodili často do brejků. Byli nebezpeční, hráli jsme do plných a nedokázali jsme koncovku dotáhnout až do finále,“ uznal Kraus.

O nápravu se Praha pokusí příští úterý v Pardubicích. „Musíme se sebrat a vyhrát, abychom se odrazili zpátky, dostali se na vítěznou vlnu. O titulu se rozhodne v zápasech s přímými konkurenty,“ burcoval pražský hráč.

Blanensko už v sobotu přivítá čtvrtý Most. „Bylo by dobré výhru potvrdit doma a doufám, že když budeme hrát jako v Praze zodpovědně dozadu, můžeme to zvládnout. Bude to těžké, protože přijede Most, který má taky výborné hráče, ukáže se však na hřišti, kdo bude mít větší formu či štěstí,“ dodal Koudelka.

Praha – Blanensko 1:5 (1:1)

Branky: 22. Slánský – 4., 38. a 60. Koudelka, 48. a 59. Bednář. Rozhodčí: Hanusek – Pakosta. ŽK: Vaněk, Procházka (oba Praha).
Praha: Petr Víšek – Tomáš Jurčík, Milan Bialek, Václav Bellada, Adam Kraus, Pavel Slánský, Tomáš Mařík, Břetislav Tvrzník, Jiří Vaněk, David Pozníček, Jaroslav Procházka, David Baran.
Blanensko: Jakub Klimeš – Jan Havlíček, Ondřej Paděra, Antonín Preč, Lukáš Martínek, Jan Minx, Pavel Hloch, Zdeněk Traxl, Jan Koudelka, David Bednář.