Pořadatelé tentokrát bohužel nemohli všechny zájemce z kapacitních i časových důvodů přijmout. Aby se mohly závody konat, musela se vyškrtnout téměř stovka závodníků, a i tak nebylo na bazénu k hnutí. O to větší však byla bouřlivá závodní atmosféra při rozplavbách jednotlivých disciplín.

Závody vyvrcholily vyhlášením nejlepších plavců v hlavním závodě, kterým je tradičně „kraulový trojboj". Ten se skládá z padesátky, stovky a dvoustovky kraul. Vítězem se stává plavec bez rozdílu kategorií s nejvyšším bodovým součtem ze všech tří disciplín, což prověří jeho všestrannost, co se týká plavecké distance. Bývá totiž pravidlem, že plavec, který ovládá kratší tratě, neumí tak dobře ty delší a obráceně.

Toto pravidlo se potvrdilo i v letošních bojích o absolutního vítěze v mužské kategorii, kde si to rozdali se soupeři z ostatních oddílů blanenští bratři Vencelovi. A byl to boj doslova bratrovražedný. Na padesátce zvítězil s přehledem Michal Vencel, na stovce dohmátli současně a dvoustovka patřila jednoznačně Janu Vencelovi. Jeho bodový součet byl nakonec o pouhých sedm bodů vyšší, což představuje například u padesátky jednu desetinu vteřiny.

Sčítání bodů u vítězky ženské kategorie tak napínavé nebylo, neboť blanenská Veronika Zamazalová zvítězila s osobními rekordy ve všech třech kraulových disciplínách, přestože její doménou jsou prsové tratě. Její náskok na druhou v pořadí byl téměř sto bodů.

Třetí pohár pro Blansko vybojoval v kraulovém trojboji výrazný blanenský talent Milan Kučera, který porazil své o rok starší soupeře o padesát bodů. A nutno dodat, že jeho kategorie měla na závodech největší početní zastoupení.

Medaile se rozdávaly i v ostatních disciplínách, které doplňovaly kraulový trojboj. Dvě prvenství si připsala Petra Pokorná na padesátce znak a stovce polohově. Jedno zlato patřilo Tomáši Chemčukovi za stovku polohově.

Na medailové porci pro blanenské družstvo měli také podíl Barbora Sedláková, Hana Kopřivová, Milan Musil a Michal Špaček. Štafetu na 4×50 m kraul ovládla v ženách blanenská čtveřice ve složení: Petra Pokorná, Hana Kopřivová, Kateřina Bachratá a Veronika Zamazalová. Čtyřka mužů (Tomáš Chemčuk, Adam Přikryl, Michal Vencel a Jan Vencel) podlehla těsně štafetě z Krokodýlu Brno.

Velkým zážitkem pro plavce a diváky byl závěrečný medailový ceremoniál na sto metrů polohový závod, kde vítězům ceny předával bývalý nejlepší český plavec, mistr Evropy a doposud jediný finalista z olympiády v Sydney z roku 2000 Daniel Málek, který přijel do Blanska se svými svěřenci ze Zlína.

VĚRA VENCELOVÁ