Tam dohmátla v solidním čase jako třetí. Zlato brala nejlepší česká prsařka a olympionička Petra Chocová. „Veroniku už můžeme směle zařadit mezi naše nejlepší plavce. Její nečekaný úspěch zaujal nejen soupeřky, trenéry a diváky, ale také antidopingovou komisařku. U ní musela blanenská plavkyně absolvovat kontrolní testy," okomentovala famózní úspěch Zamazalové trenérka plaveckého oddílu ASK Blansko Věra Vencelová.

Medaile z mistrovství republiky dospělých je tak pro blanenské plavání po letech velkým úspěchem. „Když se podíváme do historie, tak první medaili z vrcholné soutěže dospělých vybojovala v roce 1987 v barvách blanenského oddílu Dana Chalupová. Tehdy zvítězila na čtyři sta polohový závod a o dva roky později již jako závodnice Rudé hvězdy Brno dovezla stříbrnou medaili z mistrovství Evropy juniorů," vrátila se do historie Vencelová.

Soupeři z ciziny

Letní mistrovství České republiky bylo letos poprvé otevřené také pro zahraniční plavce. Úroveň nejvýznamnějšího českého plaveckého šampionátu se tím výrazně zvedla a nebylo vůbec jednoduché se na něj kvalifikovat. „Plavci totiž museli splnit přísné kvalifikační limity. Česká plavecká elita si mohla poměřit síly s reprezentanty Polska, Finska, Malty, Libanonu, Gruzie, Litvy a Slovenska. Navíc měli v Praze také poslední možnost splnit limity na MS do Kazaně a MS juniorů do Singapuru," poznamenala Vencelová.

Podmínky pro zaplavání těch nejlepších výkonů však byly víc než náročné díky pětatřicetistup­ňovým vedrům, která trvala po celou dobu konání šampionátu. Blanenský oddíl reprezentovali kromě Zamazalové v Praze další čtyři závodníci. Petra Pokorná, Hana Kopřivová, Michal Vencel a Jan Vencel.

Posledně jmenovaný bojoval o nejlepší umístění ve finále A v disciplíně dvě stě metrů motýlek. Na osobní rekord a celkové šesté místo ho vytáhl nejlepší český plavec na dlouhé tratě a rovněž olympionik Jan Micka. „Mezi šestnáct nejlepších se probojovala do finále B také Petra Pokorná. I ona zaplavala osobák na dvoustovce polohově, který jí stačil na celkové jedenácté místo," popsala úspěšný start blanenských plavců trenérka. Republikovým šampionátem v rozpálené Praze zakončili blanenští plavci letošní letní sezónu. Teď je čeká prázdninová přestávka.