Ve tvářích hráčů je patrné pekelné soustředění. Ruce na ovládacích tyčích a zrak upřený na hrací plochu s dvanácti figurkami, dvěma brankami a jedním pukem. Jde samozřejmě o to umístit ho do soupeřovy branky víckrát než protivník. Při hře skoro nikdo nemluví, však jeden zápas trvá jen pět minut. Až po závěrečném podání rukou už to místy trochu švitoří.

Je slyšet finština, švédština, ruština i chorvatština. „O titul mistra světa soutěží jedenatřicet týmů. Z toho je třináct zahraničních. Přijeli hráči například z Ruska, Ukrajiny, Finska, Švédska, Slovenska či Chorvatska," říká předseda pořádajícího oddílu THC Stiga Svitavy 93 David Šmíd.

Účast kolem 170 hráčů dělá podle Šmída z letovického klání nejvíc obsazený turnaj v historii českého stolního hokeje Stiga. A proč se mistrovství světa letos koná právě v Letovicích? „Loni jsme zde pořádali už mistrovství republiky a mělo to dobré ohlasy. Tak jsme se rozhodli zkusit kandidaturu na mistrovství světa klubů a Czech Open. Ten se letos hraje v Moskvě, Rize, Helsinkách, Oslu, Mölme. A v Letovicích. Příprava trvala tři čtvrtě roku, ale myslím, že to stojí za to. Hodně nám pomohla podpora města Letovice a Jihomoravského kraje," usmívá se Šmíd.

O mistrovský titul usiluje i Lukáš Turoň, v současnosti jeden z nejlepších hráčů Stiga hokeje v České republice, který už v minulosti bodoval na mistrovství světa i Evropy. Stolní hokej hraje od šesti let. „Táta tehdy Stiga hokej viděl v televizi, tak ho objednal a od té doby hrajeme," přibližuje mladík zastupující tým Třince.

Jeho osobním rekordem je čtyřiadvacet nastřílených gólů za pět minut, co trvá zápas. „Teď kvůli studiu skoro netrénuji, ale dřív téměř každý den. Myslím si, že úspěch tkví hlavně v psychice, zkušenostech, vhodné taktice, odvaze zkoušet nové věci. A taky když si člověk věří, hraje mnohem lépe," naznačuje svoji strategii Lukáš Turoň.

Prozradil i svoje ambice v Letovicích. „V družstvech do desátého místa, v jednotlivcích bych byl rád za umístění do osmé příčky," dodává.

Kouzlo stolního hokeje je v tom, že ho může hrát skoro každý. „Na našich turnajích hrají i postižení lidé třeba na vozíku, soutěží samozřejmě i ženy," přibližuje Šmíd.

To dokládá například Marie Zajícová, která v Letovicích hájila barvy českobudějovického týmu. „Ve čtrnácti letech mě ke stolnímu hokeji přivedl bratr. Nejvíc mě baví to, že díky této hře potkávám spoustu zajímavých lidí, je to dobré odreagování. Chtěla bych se samozřejmě umístit co nejlépe, ale nejdůležitější pro mě je si to užít," říká třiadvacetiletá žena.

Podle ní je pro dobrý výsledek kromě tréninku důležitá psychická odolnost a také štěstí. „Mně se víc daří, když hraji sama za sebe. Pocit zodpovědnosti při hře v týmu mi svazuje ruce, jsem nervóznější," přiznává Marie Zajícová.

Ve sportovní hale stojí i stoly pro veřejnost, kde si může tuto hru vyzkoušet i úplný začátečník. „Třeba tady kouzlo stolního hokeje objeví další lidé," dodává předseda pořádajícího klubu.