Sadros vykopal senzační titul mistrů republiky a soupeři o něm mluví výhradně s respektem. Lhota u Lysic ale patří k špičkovým týmům regionu, v loňské sezoně ve druhé lize prohrála jen dvakrát a soupeřům nastřílela 150 branek. Z prvního místa postoupila do nejvyšší soutěže. Vyhrála i pohár, ve finálovém zápase rozstřílel Sadros 6:1. „Tyto týmy jsou podle mě největšími favority na vítězství v letošním ročníku 1. Italcars ligy malé kopané," myslí si předseda Malé kopané Blansko Zdeněk Dolníček.

Jednou z výhod soutěží v malé kopané je, že se v týmech ukazují i hráči, kteří v sezoně odešli z velkého fotbalu třeba do Rakouska. To je i případ boskovického Lukáše Martínka nebo kunštátského Ondřeje Španěla. Nastoupili proti sobě právě v zápase Sadrosu s Lhotou u Lysic. Střelecký souboj vyhrál Španěl 2:1, ale Martínkův tým si doma vítězství vzít nenechal.

V prvním poločase vedli Boskovičtí 2:0, po přestávce ale měli hosté šanci na srovnání. „To je pravda, po přestávce trochu zlobili, ale naštěstí si dali vlastní gól na 3:1 a my už jsme si to pak pohlídali," uvedl Lukáš Martínek. „My jsme snížili na 2:1, ze začátku druhého poločasu jsme měli šance a i nějaký tlak, ale pak přišel ten smolný vlastní gól. Za tři minuty už to bylo 4:1," doplnil ho Španěl.

Lhota ještě snížila n na 4:2, ale před koncem zápasu upravili domácí na konečných 5:2.

Sadros tak splnil roli favorita a vykročil vítězstvím za obhajobou titulu. Ale i Lhota u Lysic ukázala svoji sílu. „Těžko hodnotit rozdíl mezi soutěžemi, protože jsme hned v prvním kole narazili na Sadros, který je i někde jinde, než další týmy z 1. ligy," podotýká ke konkurenci v 1. lize Španěl.

Výhra nováčka

V 1. Italcars lize jsou letos dva nové týmy. Kromě Lhoty u Lysic ještě S.t.B. Jabloňany. Ty si vyměnily místo v nejvyšší okresní soutěži s Kozárovem, který skončil ve 2. lize druhý o dva body za Lhotou u Lysic. „Kozárov nechtěl do 1. ligy kvůli tomu, že by na to neměli hráče, proto místo postoupil Jabloňanům," vysvětlil Dolníček. A hned v prvním kole získal nováček, který poskočil o dvě soutěže, skalp vloni druhého týmu, Orla Boskovice. Na jeho hřišti vyhrál 4:2.

Neměla by se tak snad opakovat situace, kdy by týmy na spodku tabulky nebyly schopny dát dohromady sestavu. Za kontumace navíc hrozí sankce. „Je tam pokuta za neodehraný zápas, za tři kontumace je vyřazení ze soutěže," upozorňuje předseda Dolníček.

V úvodním kole se zadařilo i černohorskému Kvasaru, který doma porazil Okrouhlou 4:2, Karolínu, který vyhrál 5:1 nad Lomnicí a Rozhraní, které si přivezlo výhru 4:0 z Bedřichova.

Do 2. ligy vstoupila nejvyšší výhrou Žďárná, která porazila 5:0 Vážany. Nejvíc branek padlo v utkání Letovic s Vysočany, Letovice vyhrály 9:6. 6. liga, základní soutěž a veteránská liga začíná až 19. dubna.

„Soutěže se rozjely dobře, hned v prvním kole jsme viděli kvalitní fotbal v zápase Sadrosu se Lhotou u Lysic. Počasí nám na rozdíl od loňska dovolilo odehrát i zápasy předkola poháru," zhodnotil první jarní kolo Dolníček.

O víkendu mají soutěže v malé kopané pauzu, hraje se 1. kolo Okresního poháru v malé kopané, Memoriálu Josefa Rybára. Na dvaatřiceti hřištích se rozhodne o postupujících do druhého kola.

malá kopaná

1. Italcars liga

FC ARTIS Bedřichov – FK Rozhraní 0:4, SK VIKTORIA Suchý – HSK Holešín – odl., Sokol BK SADROS Bce – LPP Lhota u Lysic 5:2, KANAP Karolín – FC MICROTEX Lomnice 5:1, FC KVASAR Černá Hora – AC Okrouhlá 4:2, TJ OREL Boskovice – S.t.B. Jabloňany 2:4