V tom posledním už cítil únavu z náročného programu. „Teď už nabíhám kilometry an příští rok," říká v rozhovoru Kohut. Na jaro plánuje zlepšit výkon na půlmaratonu i běžeckou školu.

Poslední týdny jste měl nabitý program, můžete se vrátit k těm závodům, které jste absolvoval?

Naposledy jsem byl na Hornické desítce, tam jsem skončil čtvrtý, ale už jsem cítil únavu z posledních závodů, s výkonem moc spokojený nejsem.

V těch dalších závodech se vám dařilo víc…

Týden předtím jsem vyhrál závod na 10 450 metrů Králův Dvůr, dva dny předtím jsem doběhl v závodě Hronov – Náchod pátý. Tam jsem se nechal zbytečně unést na začátku, přede mnou byli tři Ukrajinci a aspoň jednoho jsem mohl předběhnout. Před tím jsem zvítězil v kopcovité patnáctce v Turnově. Ještě předtím jsem vyhrál v desítce v Příbrami, to byl napůl kros a silnice, a zaběhl jsem osobní rekord na silniční desítce v Českém poháru v Uherském Hradišti v čase 30:50.

Tam jste skončil kolikátý?

Druhý z Čechů, celkově šestý. Přede mnou byl Lukáš Kučera a trojice Keňanů.

Který výsledek je pro vás nejcennější?

To se dá těžko říct, mám dobrý pocit z toho osobáku i z té patnáctky v Turnově. Naopak na té Hornické desítce jsem chtěl taky osobní rekord a to se nepovedlo.

Co vás čeká teď?

Teď už začínám nabíhat kilometry na další sezonu. Do toho bych dal jako součást tréninku ještě nějaké podzimní závody. V sobotu se běží Mizuno sedmička v Brně i Jedovnický kapr, tak na jeden z nich bych chtěl jít.

Okresních závodů jste se letos moc nezúčastňoval, byl jste pouze na několika…

Bohužel to nevycházelo, často termíny kolidovaly s dalšími akcemi, doufám, že příští rok to bude lepší. Ale plánuji běžet ještě v Okrouhlé, a pokud to vyjde i na konci prosince v Petrovicích Hraběnčino běhání.

Letos vám to běhalo dobře, co vás těší při ohlédnutí se za celou sezonou?

Sezona byla celkem povedená, těší mě osobáky z desítky i z půlmaratonu, doufám, že to bude příští rok ještě lepší.

Na jakou trať se chcete příští rok zaměřit?

Hlavní bude mistrovství republiky v půlmaratonu.

Na půlmaraton máte asi největší potenciál, ne?

Je to tak, desítka se dá zvládnout jen rychlostně, pokud vydržíte až do konce, na půlmaraton už musíte mít něco natrénováno. Proto se na něj budu i soustředit. Rád bych ho zaběhl okolo 1:06.

Pořád platí, že nemáte s kým trénovat?

V Blansku určitě ne, v Brně je to lepší, teď jsem právě skončil trénink.

V minulosti jste se podílel i na běžecké škole, nebudete v ní pokračovat?

Chystám běžeckou školu, projekt je připravený, akorát teď už je brzo tma, takže začátek směřuju spíš na jaro. Možná už na březen, uvidíme, jaký bude zájem.