Dorazit má i největší současná hvězda světového pelotonu Slovák Peter Sagan, české barvy hájí třeba Zdeněk Štybar nebo univerzálka Martina Sáblíková. „Má přijet česká i slovenská špička, zatím se nikdo neodhlásil. Čekáme i spoustu diváků," hlásí ředitel šampionátu Vladimír Hušek. Návštěvníci se tak mohou těšit třeba i na nadějného Petra Vakoče, Romana Kreuzigra, domácího Jana Bártu nebo Leopolda Königa.

Po čtvrtečním boji s chronometrem se podnik přesune do Kyjova, kde v sobotu a neděli pokračuje klasickým závodem. Nejprestižnější kategorie mužů odstartuje v neděli v osm hodin ráno. „Kvůli televizi si jezdci přivstanou. Nevidím v tom však žádný problém. Jsou to profesionálové," podotýká Hušek.

Na jihomoravské silnice vyjede cyklistická elita.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE

BOJ O OLYMPIÁDU

Vedle domácích vavřínů půjde na jižní Moravě i o místa pro olympiádu v Riu de Janeiro. Člence brněnského Nowis Teamu Sáblíkové se po špatném výkladu pravidel vrchol sice vzdaluje, čeští muži si to o vstupenky do brazilské časovky rozdají mezi sebou. „Vítěz z Hodonína má mít automaticky zajištěné místo v Riu," potvrzuje manažer mistrovství Jakub Kratochvíla.

Právě v padesátikilo­metrové časovce usiluje o pátý titul v řadě Bárta, který žije v Sobůlkách na Hodonínsku. „Domácí tratě pro mě znamenají výhodu, mám je najeté. Moc se těším," vyhlíží cyklista, který se v pondělí dozvěděl, že se objeví na startu třetí Tour de France.

Stejnou zprávu se o den později dozvěděl i třiadvacetiletý Vakoč, který zažije na Staré dámě velkou premiéru. Vedle Vakoče a Bárty asi slavný podnik okusí i Kreuziger, Štybar naopak vyhlásil, že Tour letos vynechá.

Do nedělního 185,4 kilometru dlouhého závodu tak vyrazí několik jezdců, které zanedlouho čeká dřina v Alpách a Pyrenejích. „Jede se na devět okruhů, na kterých se šampionát odehrál už před šesti lety. Závodníci vždy každé kolo projedou Kyjovem," informuje Hušek.

V obou pořadatelských městech organizátoři připravili pro fanoušky bohatý doprovodný program. Pořadatelé fandy prosí, ať si na webu šampionátu nastudují dopravní omezení.