Tradiční závod i nádherné počasí přilákaly do Valchova stovky závodních i rekreačních vyznavačů horských kol. Vypsáno pro ně bylo dvaadvacet věkových kategorií mužů a žen. Na start hlavního závodu se postavilo více než padesát jezdců. Absolvovali dvě kola na pětadvacetikilometrovém okruhu v lesích nad obcí.

Hned v úvodu se odhalili dva hlavní adepti na prvenství. Devětatřicetiletý Pavel Holec v kopci po startu nasadil k trháku a s o dvacet let mladším Dominikem Prudkem ostatním poodjeli. Mladík pak měl co dělat, aby se veterána zbavil. „Držel se mě celé kolo. Ve druhém se mi ho podařilo setřást, ale pořád jsem se musel ohlížet, jestli mi není v patách. Jel opravdu výborně,“ pochválil v cíli svého soupeře mladý vítěz. Výborným výkonem Holec samozřejmě vyhrál svoji věkovou kategorii.

Souboje žen tak napínavé nebyly. Ženy zatím „kouzlo“ mimořádně těžkého závodu moc netáhne. Na startu padesátky byly jen čtyři a nejlepší čas zajela Kristina Koscová z Otinovsi.

NOVINKA SE UJALA

Závody byly poprvé vypsány i pro dětské kategorie a zřejmě hlavně tato novinka přinesla Valchovu nový účastnický rekord na jejich akci i v celém poháru Drahanské vrchoviny. „Bylo tu kolem dvě sta padesáti lidí. Zatím držely rekord Boskovice s 230. Hlavní závod byl zajímavý, ale mně se líbily i výkony dětí. Třeba mladší žákyně Eliška Hanáková z Benešova, která jezdí za náš Moravec tým. Na trati deset kilometrů měla lepší čas než stejně staří kluci. Je to opravdu výjimečný talent. Už si vyzkoušela i Český pohár a například v Peci pod Sněžkou skončila čtvrtá. Cením si také toho, že si k nám našli cestu závodníci z Nového Města, a totéž co o Elišce se dá říct o několika jejich mladých jezdcích,“ chválil ředitel celého seriálu Poháru Drahanské vrchoviny Petr Koudelka.

Zejména hojné účasti nejmenších cyklistů si váží také ředitel závodu Josef Barák. „Tolik dětí nebylo na žádné naší akci. To je pro nás největší odměna. Já jsem taky rád za to, že celý závod proběhl bez problémů. Nikdo nám nezabloudil, nikdo se nezranil a ohlasy z řad závodníků i návštěvníků jsou vesměs výborné,“ kvitoval šéf organizačního štábu a zhruba šedesáti pořadatelů.

Valchovský drtič Absolutní pořadí (závod na 50 km): 1. Prudek Dominik (Lysice, Moravec Team) 2:10:25, 2. Holec Pavel (Březina, Racig Team) -2:08, 3. Ošťádal Jiří (Brno, Enjoy Riding) -3:04, 4. Hyneček Michal (Brno, Synerga Bike Team) -4:06, 5. Černocký Martin (Brno, Atrex Bassta) -4:07, 6. Koblížek Petr (Prostějov, Kola Koblížek) -4:53 atd.
Kompletní výsledky jsou na: www.pohardrahanskevrchoviny.cz