Závod Okresní běžecké ligy vede ze Skalního mlýna okolo Punkevních jeskyní dál za lanovku až k odbočce na Suchdol a zpět. Od lanovky je položený nový povrch, drobná akupunktura ovšem běžcům podle ohlasů nevadila. Lidí bylo tentokrát o něco méně než vloni. „V letošním ročníku jsme to nepřeháněli s propagací, měl jsem trochu obavy, jak to bude vypadat na staveništích na trati," vysvětlil ředitel závodu Tomáš Mokrý. Komplikace nenastaly, rekonstrukce vstupní budovy Punkevních jeskyní závodu nebránila a pohyb turistů už byl v podvečer menší.

Do závodu se přihlásili i běžci, kteří zde trávili dovolenou. Uherské Hradiště, Mladá Boleslav, Zlín, Kladno, Mikulov, Orlová, Pardubice… pohled od startovní listiny říkal, odkud odevšad závodníci jsou. „Jen kvůli závodu jsme ale nepřijeli," dodala při uvolněném vyhlašování výsledků vítězka ženské kategorie Lada Železná z Mladé Boleslavi. „Je vidět, že Moravský kras táhne, závod má potenciál být zajímavý i pro mimo blanenské," myslí si Mokrý.

Díky absenci loňského vítěze Lukáše Olejníčka i blanenského Jana Kohuta s přehledem odolal traťový rekord. Vojtěch Grün desetikilometrovou trať zdolal v čase 35:06. „Byla to taková lehčí trať, ale ty zatáčky se mi moc nelíbily, ty byly nekonečné," smál se mladší z Grünů, kterému víc sedí kpcovitý terén.

O minutu a půl později doběhl Stanislav Široký z Blanska. Ten je překvapením letošní Okresní běžecké ligy. Až na ten první absolvoval všechny závody a vede průběžné pořadí.

Ceny se udělovaly i v dalších kategoriích. Třetí veteránskou kategorii vyhrál a oblíbeného pstruha si odnesl Aleš Stráník z Blanska. „Zlepšil jsem si o minutu a půl loňský čas, takže jsem spokojený. Teď mi to docela jde," podělil se o pocity Stráník, který letos běhá ve vynikající formě.

Dalším závodem Okresní běžecké ligy je Nemojská devítka. Tento běh je v termínovce OBL poprvé, jeho sedmý ročník startuje v sobotu 19. července v Nemojanech u Lulče v deset dopoledne. Potom bude pauza až do 30. srpna, kdy se běží Vísecká desítka zároveň s Půlmaratonem Moravským krasem.