Svěřenci trenéra Maria Rossiho se sice brzy ujali zásluhou Marka Ondryáše vedení, ale pak nepokryli dva rohové kopy a po přesných zásazích hlavičkujícího stopera prohráli.

Hosté tak na Slovácku přerušili sérii pohárových porážek. V novodobé éře Blansko hrálo celostátní pohár čtyřikrát a vždy pro něj bylo konečnou hned první utkání. Letos se dostalo dál a v prvním kole vyzve HFK Olomouc. „Je to vůbec poprvé, co se nám podařilo postoupit. Vítězství ale patří do kategorie šťastných, protože Hodonín byl herně lepší. My jsme ale měli více vyložených šancí," uvedl hostující trenér Radim Bubeníček.

Jeho tým inkasoval hned na začátku utkání. Ve 2. minutě se prosadil osamocený Ondryáš. Útočník RSM napálil pod břevno odražený balon po standardní situaci Petra Šturmy.

Slovácký celek byl v úvodní čtvrthodině mnohem nebezpečnější. Hlavička Poláka jen těsně minula levou tyč branky hostujícího Švancary. „Prvních patnáct minut jsme hráli dobře. Na novém trávníku a v novém rozestavení kluci praktikovali to, co je učí na tréninku. Jeden nákop bohužel změnil obraz celé hry," řekl domácí kormidelník Mario Rossi.

Blansko úvodní nápor soupeře přečkalo a v 18. minutě poprvé udeřilo. Po rohovém kopu Pokorného hlavou skóroval zadák Müller. Tentýž hráč pak po totožné situaci dokonal ve 32. minutě obrat. „Zápas rozhodly dvě standardní situace, které jsme nedokázali pokrýt. Oba góly byly jako přes kopírák. Stejný hráč nám dá ze stejného místa dva góly, což je pro mě nepochopitelné," zlobil se Rossi.

Jeho protějšek se po výtečně zahraných standardních situacích jenom usmíval. „Nic nacvičeného to nebylo. Müller opět ukázal, že je náš nejlepší hlavičkář. Klukům jsem v kabině říkal, že by standardní situace mohly zápas rozhodnout, protože ve velkém vedru mnoho vyložených šancí nebylo. Jsem rád, že si kluci dali záležet," pronesl Bubeníček.

Hodonín branky viditelně srazily. Domácí mladíci se ve velkém vedru těžce prosazovali přes pozornou obranu Blanska. Rána Šturmy šla vysoko nad, po přihrávce Poláka pálil Jiří Maršálek ve výhodné pozici pouze do připraveného Švancary. „Po obdržené brance jsme nesmyslně začali nakopávat dlouhé balony dopředu. Kvůli tomu jsme se vůbec nedostali do hry," kroutil hlavou hodonínský kouč.

Hodonín měl v prvním poločase navrch, ale další šance Poláka skončila nad. Lob Rešky zase zneškodnil pozorný gólman Blanska.

Hosté se i po změně stran soustředili výhradně na defenzivu a rychlé protiútoky. Hodonín měl sice více ze hry, ale do pokutového území divizního rivala se prokousával jen stěží.

Po hodině hry se hezky uvolnil Reška. Jeho prudkou ránu ale Švancara ztlumil ve své náruči. Hostující gólman si o minutu později poradil i s pokusem obránce Novotného.

Na druhé straně mohl průměrný duel definitivně rozhodnout hostující Mokrý, který mířil v jasné šanci těsně vedle. Branku soupeře netrefil po Šturmově vysunutí ani Novotný.

Hráči RSM se snažili v závěru o vyrovnání, ale z platonické převahy nic zásadního nevytěžili. Jiří Maršálek pálil z dálky nad a střídající Jankůj mířil po centru Ondryáše zbrkle mimo. „Porážka nás mrzí, na druhé straně jsme si s divizním soupeřem ověřili, jak na tom jsme. Pro nás to byla dobrá škola, výsledek nám ale nic neříká, protože oběma týmům scházeli důležití hráči," prohlásil Rossi.

Domácí trenér poslal v závěru utkání do pole i náhradního brankáře Petráše. Blansko v posledních minutách střídat vůbec nemohlo, do Hodonína přijelo pouze s jedním náhradníkem.

Předkolo Poháru České pošty: RSM Hodonín – FK Blansko 1:2 (1:2)
Branky: 2. Marek Ondryáš – 18. a 32. David Müller. Diváci: 50.
Hodonín: Navrátil – H. Maršálek, Kyselka, Novotný – J. Maršálek (86. Petráš), Spazier, Šturma, Reška – Pecha (57. Jankůj) – Ondryáš, Polák (76. Adamec).
Blansko: Švancara – Buchta, Brychta (49. Semchuk), Müller, Pokorný – Jarůšek, Zouhar, R. Mokrý, Nečas – Trtílek, Juran.
Další program - 1. kolo – 26. července od 17.00: Velké Meziříčí – Břeclav, Blansko – HFK Olomouc, Tasovice – Zlín, Líšeň – Znojmo, Žďár – Rosice, Vyškov – Prostějov.