Škvára už zmizela. Přikryl ji zelený koberec. Hráči i fanoušci se dočkali. Blansko má konečně hřiště s umělou trávou, kde se mohou hrát mistrovské zápasy. Všianský byl ve středu odpoledne jedním z přibližně stovky lidí, kteří se přišli podívat na slavnostní otevření nového sportovního areálu. „Dřív se tady hrálo ve spartánských podmínkách. V kabinách netekla teplá voda, prášilo se, a když zapršelo, tak to na škváře bylo peklo. Jsem rád, že se nové hřiště podařilo postavit. Velké plus je to hlavně pro trénink a práci s mládeží. V zimě se muselo totiž kvůli tréninkům jezdit na umělou trávu mimo Blansko," řekl Blanenskému deníku Rovnost důchodce.

Poznamenal, že ho ale mrzí, že v Blansku nefunguje rezervní tým mužů, do kterého by mohli nastupovat dorostenci, kteří se nevejdou do prvního týmu. „Šikovných kluků je v Blansku v mládežnických kategoriích spousta. Ale pak nemají kde hrát a nastupují za sousední obce," dodal Všianský.

Radost mu ve středu dělal žákovský potěr, který sehrál přátelské utkání s brněnskou Zbrojovkou a rychle vedl 2:0. Slavnostní výkop zápasu byl v režii odchovanců blanenského fotbalu. Někdejšího reprezentačního brankáře Jaromíra Blažka a obránce ligového Jablonce Luďka Pernici. Pak na hřiště nastoupily staré gardy bývalých rivalů Metry a ČKD Blansko.

Nové hřiště, o kterém se ve městě léta jen mluvilo, stálo čtyřiadvacet milionů korun. Třináct milionů pokryly dotace. Stát už však mělo před rokem, ale tehdy Blanenští museli desetimilionovou dotaci odmítnout, protože nestihli dokončit v termínu výběrové řízení. Nyní mají kromě nového umělého trávníku i opravenou tribunu a umělé osvětlení. „Pro blanenský fotbal je to jeden z milníků. Konečně budeme mít tréninkové zázemí na úrovni. Nejen pro áčko mužů, ale hlavně pro naše mládežnické oddíly. Dosud se trénovalo přes zimu jen v halách, tělocvičnách nebo se jezdilo mimo Blansko a to bylo pro klub nákladné. Doufáme, že to posune blanenský fotbal vpřed," řekl blanenský místostarosta a zároveň předseda FK Blansko Jiří Crha.

Na lepší zázemí si však fotbalisté budou muset ještě několik týdnů počkat. Firma, která hřiště stavěla, má totiž skluz. Oprava kabin a jejich vybavení ještě nejsou hotové. „Mělo to být dvacátého září. Kabiny ale ještě nejsou. Firmě běží smluvní pokuta. Pět tisíc korun za den. Dokončit práci by měla na přelomu října a listopadu," uvedla Leona Mazourková z blanenského investičního oddělení.

NOVÁ TECHNIKA

Podle Jiřího Crhy bude hřiště pět let provozovat FK Blansko, pak by mělo přejít pod městskou společnost Služby Blansko, která provozuje sportoviště ve městě. „Je to v podmínkách dotace. Provoz hřiště musí být pět let neziskový. Nyní ještě projednáváme nákup techniky na údržbu hřiště. Ta má stát zhruba půl milionu korun," dodal Crha.