Svým výkonem přispěl k celkovému druhému místu české výpravy. „Byl to teprve můj druhý závod na téhle distanci, takže jsem spokojený," říká v rozhovoru po návratu z Rakouska Dvořáček. Teď se soustředí na zářijové mistrovství republiky v silniční desítce a zlepšení na kratších tratích na dráze.

V závodech v Salzburku jste se účastnil pouze disciplíny na 1 500 m?

Ano, běžel jsem závod na 1 500 m. Doběhl jsem třetí o sedm sekund za vítězným Milanem Serafínem, ale v konečném součtu se mi počítalo páté místo, tam se odečítají body kvůli věku.

Jste spokojený se svým výkonem?

Jsem spokojený, zlepšil jsem si o sedm sekund osobní rekord. Na to, že jsem na tuhle distanci začal trénovat před měsícem, je to dobré. Já jsem vlastně tuhle trať běžel teprve podruhé, poprvé na mistrovství republiky, kde jsem skončil druhý.

Dřív jste běhal spíš delší závody. Takhle krátké tratě teď budou vaší doménou?

Rád bych zlepšil čas na téhle trati na 4:20, na to bych se chtěl soustředit. Budeme testovat s trenérem Honzou Kohutem i 3 000 m na dráze, uvidíme, za kolik to zaběhnu. Chtěl bych to skloubit i s těmi delšími tratěmi.

Takže si zaběhnete třeba i půlmaraton?

Ne, maraton a půlmaraton už ne, teď se zaměřuji na trasy do deseti kilometrů.

Zkušenosti máte i s delšími běhy v terénu, co vás baví víc?

Krátká trať na dráze se běží na doraz, víc mě asi baví rychlost. Ale v terénu si zase člověk i odpočine a není to zase takové jednotvárné. Rozdílný je i trénink.

Můžete přiblížit, o co v Rakousku šlo?

Bylo to mezinárodní utkání čtyř států, České republiky, Rakouska, Slovinska a Chorvatska. Mimo soutěž závodili i Švýcaři a přihlíželi zástupci z Německa, takže o tyto státy by se mohly závody rozšířit. Nominovali se tam vždycky dva nejlepší závodníci z každého státu, to byl rozdíl třeba oproti mistrovství Evropy, kde jich může být víc.

Kde jste se nominoval vy?

Byl to právě závod mistrovství republiky.

Jak moc to byl prestižní podnik a co vám to dalo?

Byla tam větší konkurence než třeba na republice. Snažil jsem se držet s prvním Milanem Serafínem, on mně pomáhal k lepšímu času. Letos jsem se s takovými závody seznámil a příští rok bych to chtěl rozjet víc.

Jaký jste měli program?

Přijeli jsme v pátek, na rozklus jsem měl dvacet minut. V sobotu už jsem měl času dost, naše disciplína byla až předposlední v půl páté odpoledne. Na závěr byla večeře a prohlídka fontán na zámku Hellbrunn, vraceli jsme se v noci ze soboty na neděli.

Salzburk je krásný, stihl jste se podívat i do města nebo do okolí?

Právě že oni dávali důraz na tu kulturní stránku, hned po příjezdu jsme měli asi hodinovou prohlídku historického centra. Přitom já bych radši zašel na stadion, vadilo mně, že jsem se tam nedostal v pátek se rozhýbat už dřív, příprava byla ošizená.

Co vás teď čeká?

Teď budeme trénovat na podzimní mistrovství republiky na desítku na silnici. To bude rovina, to mně vyhovuje. I když začnu trénovat i kopce. Chtěl bych se posunout i v závodech Okresní běžecké ligy. Příští rok bych se chtěl připravit na mistrovství Evropy a světa.