Kromě rozjezdu nové sezony si Bayer užívá i ocenění za minulý rok. „Stáváme se klubem legend. Vedle Petra Vabrouška je naším teamovým kolegou i Miloslav Bayer, více než stonásobný ironman, fenomenální sportovec a super chlap," zhodnotil členství Bayera ve zlínském týmu Tri Life jeho vedoucí Václav Petrásek na webových stránkách klubu.

Bayer je živel, který občas vzbudí na závodech pozdvižení. Zároveň je jediný triatlet, který byl účastníkem všech mistrovství světa. Absolvoval třeba olympijský triatlon v Avignonu ve Francii v roce 1989, střední triatlon ve francouzském Nice v roce 1994, dlouhý triatlon v dánské Frederice v roce 2001 nebo havajského Ironmana v roce 1997 a vloni. „Ani si netroufám hádat, kolik bolesti musel tento tvrďák snést, přesto to dělá a dělat bude. Milda je prostě forever young," doplnil Petrásek.

Další ocenění se Bayer dočkal v anketě Triatlonista roku 2012. V absolutním pořadí za sebou nechal i vynikající borce a obsadil 37. místo. „Tohoto ocenění v prestižní anketě si velice vážím, jenom mě trochu mrzí, že jsem nedostal hlas z oddílu z Blanenska. Přece jen jsem se vloni kvalifikoval na Havaj," zalitoval triatlet, který v legendárním závodě skončil jedenáctý ve své kategorii.

Kromě tohoto závodu, kam se dostal po vítězství ve švédském Kalmaru, zažil i kritické chvíle. Při závodě v jižní Africe měl drsný pád, z kterého se zotavoval v nemocnici. „Loňský rok byl úspěšný, i když mohl být ještě lepší. Na druhou stranu tady byl ten pád v jižní Africe, takže já jsem spokojený," myslí si Bayer. A co dělá teď? „Podle počasí se snažím trénovat deset až třináct hodin týdně. Plavání, posilovna, jeden dlouhý běh venku, jednou týdně i nějaký závod Brněnského běžeckého poháru nebo Okresní běžecké ligy na Blanensku. Kombinuji jízdu na trenažéru s okamžitým přechodem na běžecký pás," popisuje svůj trénink profesionální triatlet Bayer.

I letos má v plánu prestižní závody. „Chci dát dva dlouhé triatlony, mistrovství republiky v Otrokovicích a mistrovství Rakouska v Podesdorfu, kde jsem před patnácti lety vyhrál. Pak samozřejmě závody Jihomoravské triatlonové ligy, Hanácký pohár a různé další běhy. Jenom mě mrzí, že v důsledku špatného počasí jsem musel odříct soustředění v Maďarsku, kde jsme chtěli najíždět hlavně kilometry na kole," vypočítává Bayer.

A Havaj? Magické slůvko, kterým se v posledních letech často zaklínal? „To jsem si splnil, teď se na kvalifikaci nechystám, je to náročné i po finanční stránce," vysvětluje Bayer. A na závěr připomíná: „Hlavní je zůstat zdravý a dělat dobře práci, která člověka baví."