Záchranáři a policisté informovali, že po havárii potřeboval ošetření jeden zraněný cestující. „Starší muž při nehodě utrpěl středně těžké poranění hlavy a po prvním ošetření ho letecká záchranná služba transportovala do traumacentra brněnské fakultní nemocnice v Bohunicích,“ informovala mluvčí jihomoravské záchranky Hedvika Kropáčková.

Ministerstvo zahraničních věcí potvrdilo, že politika přepravil do nemocnice vrtulník. „Ministr Zaorálek má zraněnou hlavu, ale zranění je lehké a střední. V blízké době má být propuštěný z nemocnice," řekl v pátek večer Deníku Rovnost zdroj blízký ČSSD, který si nepřál být jmenovaný.

Ministerstvo zahraničních věcí pak před půlnocí ve svém prohlášení uvedlo, že ministr již byl propuštěn do domácí péče. „Jeho zdravotní stav je dobrý," stojí v oznámení.

"Sešili mi hlavu"

Zaorálek se vyjádřil k události v sobotu dopoledne. „Děkuji brněnským záchranářům, lékařům a sestrám traumatologie nemocnice v brněnských Bohunicích za jejich včerejší pohotovost. A za to, jak mi nakonec pěkně sešili hlavu. Jsem rád, že se nikomu dalšímu nic nestalo," komentoval na svém twitterovém účtu.

Okolnosti nehody u odbočky na Oleksovice šetří policie. „Dechová zkouška na alkohol byla u obou řidičů negativní," sdělil policejní mluvčí Pavel Šváb.

Ministr zrušil svůj víkendový program. K havárii došlo, když se přesouval ze setkání s voliči na Znojemsku do Ostravy na Dny NATO.

Dny NATO v Ostravě na letišti v Mošnově.
Dny NATO odstartovaly. Návštěvníky neodradila ani nepřízeň počasí

Hasiči vyráželi na místo nehody až po jedenácté hodině večerní. „Vytahovali jsme auto na silnici,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Filip Venclovský.

Událost brzy zaznamenali i představitelé dalších politických stran. Lídr ODS na jihomoravské kandidátce Petr Fiala popřál na twitteru Zaorálkovi brzké uzdravení.

Pavel Bělobrádek.
Pavel Bělobrádek: Lidovci by trestně stíhaného člověka do vlády neposlali

Silnice smrti

Podle starosty nedalekých Lechovic Josefa Juráčka z ČSSD je úsek silnice, kde měl ministr Zaorálek nehodu, nebezpečným místem s poměrně velkou četností nehod. „Nevím sice, jak se tato nehoda stala, ale obecně mohu říci, že je tam zvlněná silnice a auta se ztrácí za horizontem. V plánu je již oprava a Ředitelství silnic a dálnic nyní chystá projekt," sdělil Juráček.

Silnice I/53 je přezdívaná silnice smrti a zemřelo na ní dle dostupných statistik sedmadvacet lidí za posledních deset let. Poslední smrtelný případ na tahu ze Znojma na Pohořelice a Brno je ze srpna.

Silnici považuje za nebezpečnou i učitel znojemské autoškoly Marek Neuschl. „Silnice smrti je ve stávající podobě velmi nebezpečná. Když začne někdo předjíždět, jde doslova o život," řekl před časem Neuschl.

Špičky ČSSD ve Znojmě

Oleksovice leží necelých dvacet kilometrů od Znojma, kde se v těchto dnech koná historické vinobraní. Toho se v pátek večer zúčastnily špičky sociálních demokratů, třeba premiér Bohuslav Sobotka nebo jihomoravský poslanec Jiří Petrů.

Před devíti lety skončil při návštěvě Znojemska v nemocnici nynější prezident Miloš Zeman. Jako už expremiér a bývalý předseda sociální demokracie byl hostem Znojemského historického vinobraní. Rozbolely ho však ledviny a nakonec se podrobil akutnímu lehkému chirurgickému zákroku.

Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš
Předvolební průzkum v krajích: ANO nemá konkurenci