Podle ní jsou čísla ve srovnání s loňským rokem vyšší. „Loni bylo za stejné období případů jedenáct, v srpnu před rokem se staly jen dvě nehody. Teď, v polovině měsíce, jsou už čtyři,“ dodala mluvčí.

Nejčastěji dochází ke srážkám se srnami. Často přebíhají přes cesty a řidiči nemají čas hned zareagovat. Zvěř způsobí škodu nejen na autě, ale také myslivcům. „Srážky se zvěří se neevidují nijak zvlášť. My to považujeme za úhyn. Je dost možné, že v případě, kdy řidič nemá velkou škodu na autě, si sražený kus naloží a odjede,“ řekl předseda mysliveckého spolku ve Vyškově František Toman. Podle něho je na Vyškovsku nejhorší situace mezi Slavkovem a Rousínovem, kde je nejvíc střetů i zvěře. „Teď by zvířata tolik cestovat neměla, končí srnčí říje, tak se situace zlepší,“ dodal předseda Toman.

Sražená zvěř za prázdniny∙ Vyškovsko: třiadvacet případů srážky auta se zvěří od začátku června (v loňském roce za celé prázdniny jedenáct případů).
∙ Blanensko: devětadvacet případů za letošní prázdniny (v loňském roce deset).
∙ Zvířata v posledních týdnech migrují za potravou, hrozí větší riziko nehod.
∙ Někteří řidiči nehody nehlásí a zvíře si odvezou.

Jinak mluví jednatel okresního mysliveckého spolku v Blansku Jaroslav Zelený. „Srážky se stávají, protože zvěř migruje. Zemědělci sklízejí plodiny, zvířata proto ztrácejí místo k úkrytu a navíc se přesouvají za potravou. Teď už jim zbývá jen kukuřice, tak budou cestovat,“ řekl Zelený.

Podle něho se myslivci o všech srážkách nedozví. „Nemyslím si, že řidiči všechny nehody oznámí. Třeba i proto, že někteří nemají pojištění. Pokud řidič nemá žádnou velkou škodu na autě, s největší pravděpodobností si zvíře naloží do auta a z místa odjede. Jenže se tím dopouští pytláctví,“ upozornil Zelený.

Ilustrační foto.
Za postřelení kolegy si voják odpyká rok ve vězení, potvrdil krajský soud

Škoda na sražené zvěři je různá. Pokud jde o chovný kus, může se jednat až o částku kolem dvaceti tisíc korun, čím víc takových nehod, tím větší ztráty.

Na Blanensku dochází ke střetům se zvěří častěji než ve Vyškově a okolí. „Za letošní rok od začátku prázdnin do poloviny srpna bylo devětadvacet případů srážky se zvěří. V loňském roce to za stejné období bylo jen deset. Nárůst tedy existuje,“ informoval mluvčí blanenské policie Bohumil Malášek.

Největší riziko srážky hrozí na Blanensku na více místech. Řidiči by si měli dávat pozor například u černohorských lesů, na silnici mezi Bořitovem a Rájcem nebo mezi Mladkovem a Boskovice. Na Vyškovsku nejvíce hrozí riziko u Ždánického lesa, ale i na silnicích druhé třídy, které jsou u polí.

Divoké prase - ilustrační foto.
Odměna tisíc korun? Zastřelený divočák stojí myslivce několikanásobně víc