Nad první tragickou nehodou je řada otazníků. Pořád není zcela jasné, proč v pátek odpoledne smetl osobní motorový vlak na železničním přejezdu u Olbramkostela bílou oktávii. Podle informací Deníku Rovnost auto na přejezdu stálo. Právě v době, kdy k němu přijížděl vlak z Okříšek. Jasno do případu zatím nevnesla ani policie. „Nebudeme uvádět žádné verze. Vyšetřování je složité, pracujeme na něm,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová. Dodala, že ve škodovce byli tři lidé ze Znojemska. Dva dospělí zemřeli ještě před příjezdem záchranářů, dívku letecky přepravili do nemocnice. „Její stav je stabilizovaný,“ řekla mluvčí.

Nedělní nehoda se stala na silnici mezi Znojmem a Pohořelicemi. „Nedal tam přednost Ford Focus, který jel od Tasovic, Volkswagenu Multivan, jenž jel po hlavní silnici od Lechovic,“ sdělil po nehodě policejní mluvčí Pavel Šváb.

Smrtelná nehoda na bantické křižovatce.
Na křižovatce nedal přednost. Zabil sebe i spolujezdce, dalších pět zranil

Na místě zemřeli dva lidé, osádka červeného fordu. Zranění, rodina na dovolené se třemi dětmi, skončili v nemocnicích. „Oproti prvotním informacím nyní můžeme sdělit, že dva lidé se zranili těžce a tři lehce,“ uvedla Drahokoupilová.

Podle policie šlo patrně o nepozornost řidiče fordu. „Křižovatka je označená dostatečně. Od Tasovic jsou tam dvě stopky v reflexním rámu a příčné pruhy na silnici,“ konstatoval šéf dopravních policistů na Znojemsku Robert Pešek.

Podle dopravního experta Marka Neuschla by řešením byla mimoúrovňová křižovatka. „Případně kruhový objezd, když už správci silnice nepočítají s větším počtem jízdních pruhů, které by křižovatku udělaly bezpečnější,“ řekl Neuschl.

V pátek 18. srpna vjela u železniční stanice Olbramkostel na Znojemsku na železniční přejezd Octavia v době, kdy tudy projížděl motorový vlak. Při srážce zemřeli dva lidé, dítě ve vážném stavu transportovali záchranáři vrtulníkem do Brna.
Srážka auta a vlaku u Olbramkostela: dva lidé zemřeli, malá dívka bojuje o život