Na případ upozornil Blanenský deník. „Ryby mi uhynuly už loni. Podle policie nešlo o trestný čin. Ale rozbory ukázaly, že v potoce je čpavek, fosfor a voda zabíjí ryby,“ tvrdí Havelka.

Podívejte se: V rybnících uhynuly tisíce ryb. Byly tam i trofejní kusy, lituje zdrcený majitel

Podle vedoucí boskovického odboru životního prostředí Leony Fialové tehdy za úhynem stálo víc důvodů. „Ryby a obojživelníci uhynuli kvůli nízkému obsahu kyslíku ve vodě. Příčin bylo několik. Vysoké teploty vzduchu, nízký tlak a vysoký obsah organických látek ve vodě. Vodoprávní úřad neuložil žádná nápravná opatření, protože se nenašel viník,“ shrnula Fialová.

Víkendovým úhynem se nyní zabývá policie a hasiči. Ti odebrali vzorky vody a čekají na výsledky. V Sudicích, kde žije zhruba pět set lidí, není čistírna odpadních vod. Starostka Olga Dočkalová však vidí příčinu smrti ryb jinde. „Není to jen v chybějící čistírně odpadních vod. V rybnících má Karel Havelka mnohem víc ryb, než tam může bez úhony přežít a velmi slabý přítok. Ať prokáže, že za úhynem stojí voda z potoka,“ řekla.

Dodala, že Sudice jako malá vesnice nemají povinnost vybudovat čistírnu. „Zadali jsme ale studii, která prověří odtokové poměry v obci. Odborníci v různých obdobích odebírají z potoka vzorky. Chceme vědět, co do něj teče a odkud. Po celé délce toku až do rybníka. Podle výsledků případně přijmeme nějaká opatření,“ přiblížila starostka.

Fialová doplnila, že Sudice mají povolení k vypouštění odpadních vod. Vodárenská akciová společnost odebírá jejich vzorky, které analyzuje. „To, že voda teče z obce, neznamená, že zdrojem znečištění je kanalizace. Co zavinilo úhyn ryb, bude předmětem dalšího vyšetřování,“ upřesnila boskovická úřednice.

Petice: Zastavte splašky, co zabíjí ryby

Do sudických rybníků teče potokem ze stejnojmenné obce na Blanensku závadná voda. Zahubila už spoustu vodních živočichů, tvrdí Karel Havelka, který tam léta chová ryby. Naposled o víkendu.Zdroj: Ivana Havelková

Sudice – Do sudických rybníků teče ze stejnojmenné obce na Blanensku závadná voda. Zahubila už spoustu vodních živočichů, tvrdí Karel Havelka, který tam léta chová ryby. Naposled o víkendu. „V létě 2016 uhynulo 193 ryb a tři sta obojživelníků. Letos v březnu 3 308 ryb a 240 obojživelníků. Žádám, aby obec zajistila nezávadnou vodu,“ vyzývá petice, která se objevila začátkem týdne na internetu. Podepsalo ji přes osmdesát lidí.

Za peticí stojí Havelkova rodina. „Léta upozorňuji, že ze Sudic tečou potokem splašky. Nic se neděje. Loni mi uhynuly ryby za pětatřicet tisíc, teď už za 160 tisíc. Pokud se s obcí nedohodnu na náhradě škody, budu se soudit,“ řekl Havelka. O víkendu ze dvou rybníků vylovil přes šestnáct metráků mrtvých ryb.

Že lidé do potoka vypouštějí nečistoty, potvrdila starostka Sudic Olga Dočkalová. „V posledních letech se však obec nerozrostla. Nevím, co by vodu v potoce razantně zhoršilo. Je zvláštní, že by to teď mělo na ryby takový vliv,“ uvedla.

Do sudických rybníků teče potokem ze stejnojmenné obce na Blanensku závadná voda. Zahubila už spoustu vodních živočichů, tvrdí Karel Havelka, který tam léta chová ryby. Naposled o víkendu.Zdroj: Ivana Havelková