Zdravotnická záchranná služba jeskyňáře letecky přepravila do brněnského Traumacentra. „Stav muže je závažný, utrpěl totiž tak zvaný crush syndrom. Ten vzniká po dlouhodobém stlačení svalů a měkkých tkání a může vést k šoku. Navíc byl muž těžce podchlazený. O tom jak se bude jeho stav vyvíjet dál rozhodnou následující hodiny," vysvětlila tisková mluvčí zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje Barbora Zuchová.

Člověk, jemuž se stane takové nehoda, má mnohočetné pohmožděniny a z tkání se uvolňují toxiny do krevního oběhu. „Vývoj pak záleží na další léčbě," doplnila Zuchová.

Skupina jeskyňářů se podle mluvčího jihomoravských hasičů Jaroslava Mikošky vydala obhlédnout závrty, tedy krasové jevy, po vydatných deštích. Na jednoho z nich se však sesypala zemina. „Ze závalu mu koukala pouze hlava a byl asi čtyři metry pod úrovní terénu. Jeho kolegové mu okamžitě pomohli a umožnili mu dýchat. Celou dobu byl při vědomí a komunikoval," popsal Mikoška.

Podle něj hasiči po svém příjezdu zajistili dřevěným pažením nestabilní jámu a začali speleologa postupně odhrabávat. „Při záchranných pracích hasiči vedle propadlé jámy postavili týlový stan. Ten sloužil jako zázemí pro záchrannou službu a po vyproštění zraněného muže fungoval jako ošetřovna. Vzhledem k tomu, že počasí hrozilo přívalovým deštěm, připravili hasiči vedle jámy také plachty pro případné zakrytí místa zásahu," doplnil Mikoška.