„Za velmi krátkou dobu u nás napršelo kolem padesáti milimetrů vody. Po krupobití tady bylo bílo jako v zimě," řekl starosta Černovic Jaroslav Zhoř.

Velká voda do obce vrhla po vydatné bouřce, která se několikrát vrátila. Zanechala za sebou podobnou spoušť jako loni v červnu. „Přišla velká bouřka, která se pořád vracela. V potoku začala stoupat voda a pak se přelila na zahrádku. Zastavila se až jeden schod od našeho domu. Zatopila mi kůlnu, zahrádku a rozházela dřevo na dvorku. Letošní povodeň byla horší jak ta loňská. S rodinou jsme uklízeli do noci. Já šúrovala ještě dneska," hlásila v úterý ze zápraží svého domku devětasedmdesá­tiletá Vlasta Všianská.

Bahno na zahradě

Na zahradě a před domem uklízela ještě v úterý také Ludmila Jílková. „Bouřka to byla vydatná. Černo, hromy, blesky a hodně krup. Voda se přes naši zahradu valila z polí. Kbelíky jsme ji nosili pryč, aby nenatekla do domu. Trošku nám nateklo do garáže a zahrada byla pod vodou, jinak naštěstí nic. Syn tady má truhlářskou dílnu a ta povodeň přečekala bez úhony. Ti, co bydlí u potoka, na tom byli hůř," poznamenala žena.

Nad Černovicemi začalo bouřit v pondělí po druhé hodině odpoledne a k vydatnému dešti se přidaly i kroupy. Voda do obce přitékala z polí od Brumova. Kanalizace ani místní potok nápor vody neustály a ta se rozlila ve středu obce. V okolí potoka zatopila silnice, zahrádky, sklepy, studny a části některých domů.

Hasiči čerpali vodu ze sklepů a zahrad, bagrem odklízeli nánosy bahna. „Skončili jsme asi v devět večer. Při úklidu s lopatami pomáhala celá dědina," řekl jeden z dobrovolných černovických hasičů Zdeněk Ondra.

Širší výpusti?

Podle něj povodni šlo těžko zabránit. „Byla to blesková povodeň, stejně jako loni. Voda valila odevšad. Z potoka, kanálů, z polí, do toho pršelo. Kanalizace nestíhala brát vodu stejně jako potok. Jeho koryto by šlo zvětšit stejně jako odtokové skruže, ale ani to by povodni podle mě nezabránilo," poznamenal muž.

Starosta Černovic Jaroslav Zhoř uvedl, že přesný výčet škod ještě nemají místní vyčíslený. „Voda zatopila zahrádky, sklepy a studny. Někdy se dostala do části stavení. Před hasičskou zbrojnicí možná bude poškozená kanalizace. Potrubí se pod tlakem vody vzdulo," dodal Zhoř.

Jako protipovodňová opatření podle něj připadá v úvahu rozšíření koryta potoka stejně jako jeho odtokových skruží pod několika mostky. „Za velmi krátkou dobu spadlo velké množství srážek. Těžko říct, jestli by úprava koryta potoka a širší výpusti pomohly. V osmdesátých letech vedla kolem polí strouha, která při deštích odváděla vodu. Uvažujeme o tom, že ji obnovíme a rozšíříme. Je to však na soukromých pozemcích," řekl Zhoř.